Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

5 tips för bättre bloggbilder

Bilder är viktigt och det är inte för inte som många av storbloggarna anlitar fotografer för att ta bilder – eller åker iväg på resor enbart för bildernas skull. Många av de nya plattformarna i sociala medier är byggda på bilder snarare än text. Vill du göra pengar på bloggen är dina bilder dessutom a och o; det kan faktiskt göra tusenlappar. Precis som vi äter med ögonen så läser vi – bildligt och bokstavligt – också med ögonen.

Under påskhelgen satt jag och funderade på det där med bilder lite mer. Det är inte ovanligt att jag har en produktionsplan för såväl bilder som text. Personligen gillar jag inte att krydda nya inlägg med för gamla bilder, om det inte handlar om att inlägget är någon form av odyssé från förr (och sådana har jag ju rätt ofta).

Hur som helst, här är fem tips för hur du utvecklar bilderna på din blogg:

1. Gör en board på Pinterest där du pinnar bilder du skulle vilja ha på din egen blogg. Det kan vara bilder där en person står i en viss pose, en komposition du tycker om eller en snygg redigering. En sådan board är toppen att bläddra i när du vill ha inspo till dina egna fotograferingar. Jag har dolt min  board med blogginspo men om du vill följa mina andra boards så heter jag Sara Rönne på Pinterest.

2. Fota i bra ljus. Att fota under ”the golden hour” (när solen är på väg upp eller ner) ger ett vackert och mjukt ljus till dina bilder. Mat och smoothies och stilleben fotar du bäst när du ställer upp det nära fönstret. Kolla här för behind the scenes när Hanna plåtade sin råsnygga bok.

3. Investera i ett stativ och självutlösare så behöver du inte vara beroende av någon annan. Stativet i sig behöver inte vara så märkvärdigt; så länge det är i ungefär din egen längd så funkar de flesta stativ bra. Jonna Jinton tillhör en av de bloggare som fotar fantastiska bilder (på sig själv) med stativ och jag gissar att även Underbara Clara gör det. I det här inlägget kan du nog också få en del tips.

4. Gör en produktionsplan för dina bilder och plåta. Har du en annan bloggvän så boka upp en träff och plåta varandra. Det kan handla om outfitbilder eller springbilder eller träningsbilder. När jag är tillsammans med min sambo så fotar vi innan eller efter träningspassen men ibland behövs bilder som ska användas lite när som och då brukar vi ta en timme eller så och plåta för att skapa en bildbank. Gör en lista med vilka bilder du vill ha (se punkt ett ovan och punkt fem nedan) så att du har en fotoplan.

5. Gör en mental anteckning med tre bra ”back drops” som är smidiga nära där du bor. Personligen älskar jag att fota med en lada som bakgrund. Bilder där jag verkligen tänkt på bakgrunden är den här grå väggen och den här ladan, de ligger båda inom 100 meter från lägenheten (en i Halmstad och en i Åre) och är smidiga locations. Här är ett bra inlägg om back drops och hur de kan förhöja – eller helt sänka – en bild!

Bonustips: vissa bloggar läser jag bara för att få bildinspo till min egen blogg. Bra knep för att vidga sina vyer!

Tre extremt medvetna bilder:

cykel craft sportswear traningsgladje.se åre ottsjön IMG_2879 harplinge snabbafotter

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • […] jag tänker och hur jag gör), gör din motvillige partner till bloggfotograf, och fem tips för bättre bloggbilder. Jag har också spelat in två podavsnitt med min bror som är fotograf; så tar du bättre bilder […]

  Bli en bättre bloggare - mina bästa tips 2015-08-23 17:58:31 http://www.traningsgladje.se/2015/08/bli-en-battre-bloggare/
  Svara
 • […] eventuella läsares skull så borde jag kanske bunkra bilder, eller något annat fiffigt, så som Sara skriver om. Om jag ids.  Postat april 12, 2015Författare blue_malinEtiketter Löpning, […]

  Bildlös träning | Lite Längre 2015-07-01 20:54:29 http://litelangre.se/bildlos-traning/
  Svara
 • […] Saras tips om bra bloggbilder […]

  Svara
 • Jättebra inlägg även för en amatörbloggare/instagrammare som jag! Du har säkert skrivit det någonstans, men vad använder du för kamera? Vi har en Nikon D90 hemma, men den är lite otymplig att ta med ut i skogen när man springer så det blir i princip bara iPhone bilder.

  Jenny 2015-04-15 14:38:32
  Svara
 • […] faktum att Sara/Träningsglädje skrivit ett nytt inlägg med fototips. Älskar när Sara ger fototips, hon är ju så himla duktig och har så mycket bra att komma med. […]

  - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar 2015-04-08 18:33:09 http://www.springerochtrimmar.se/allt-annat/4187/
  Svara
 • Fina tips! Jag önskar jag kunde ta mig mer tid med mina bilder, men systemkamera har jag inte tålamod med, den går inte ned i ryggfickan ju – och oooofta upprepar jag bilder. Får hänga här istället för hos mig själv för überbra bildinspo!

  Elna - formcykel.se 2015-04-08 14:20:54 http://www.formcykel.se
  Svara
 • Så himla mycket bra tips! 😀
  När du tar självporträtt, vad har du för objektiv då? Jag tycker det är skitsvårt med mitt nya 50mm som inte går att zooma med.. Stativ låter ju himla smart så det får jag nog kolla upp 🙂 Det är ju så himlakul att fota! Jag är en jäkla amatör, men det är kul när man lyckas vara kreativ och gå utanför boxen lite!

  Erika 2015-04-08 11:51:59 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Malin: det är ju ihopfällbart såklart – mitt ät 50cm i ihopfällt läge

  Träningsglädje 2015-04-08 06:57:31
  Svara
 • Vilka bra tips! Och så trovärdigt eftersom du har så fantastiska bilder!

  Men stativ i egen längd… Praktiska/lata jag tänker att det blir så jobbigt att bära med sig 🙂

  Malin 2015-04-08 06:39:07 http://Bluemalin.blogspot.com
  Svara
 • Betty: tack vad glad jag blir!!

  Träningsglädje 2015-04-07 22:41:08
  Svara
 • Jag älskar dina bilder <3

  Betty -the B-ROOM 2015-04-07 22:25:36 http://b-room.se/blogg
  Svara
 • Jeanna: kul att du tycker det!

  Rund är också en form: nej för storbloggarna är ju bloggen typ heltidsjobbet så då åker man bort för att jobba; dvs man åker bort för att plåta och skapa content och så.

  Mia: haha

  Sara 2015-04-07 19:37:33
  Svara
 • Bra tips! Jag tänker ungefär en gång i veckan att jag ska skärpa mig, men så blir det som det blir…ändå! :))

  Mia 2015-04-07 19:22:43 http://www.menmia.se
  Svara
 • Så intressant med såna här inlägg!! (Hälsar hon som skogs-fotar med sin iphone…) 😮 😉

  Men vänta lite. Jag funderade över:
  ”….eller åker iväg på resor enbart för bildernas skull.”
  Gör storbloggare sånt? Åker på resor BARA för bildernas skull? Eller menar du att de tar bilder när de ändå är på semester?

  Kram M

  Rund är också en form! 2015-04-07 16:21:25 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Toppentips så klart!

  jeanna 2015-04-07 14:37:54 http://minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Madelaine: haha, ett trick är att se självsäker ut – för då blir man bra på bild. jag ser väldigt märklig ut när jag vet med mig att jag ser osäker ut, eller när jag ler osäkert. så in med pondus i kroppen så blir det bra!

  Sara 2015-04-07 13:57:14
  Svara
 • En liten kul grej var när jag tänkte härma din sköna stil med ena benet lite vinklat på ett foto och la upp det på facebook. Faktum var att jag inte alls såg sådär ledig som du gör utan jag fick flera kommentarer med att jag såg amputerad ut. Haha, jaja men jag försökte ju iallafall 😉

  Madelaine 2015-04-07 13:53:43 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Ida: tack snälla vad glad jag blir!

  Sara 2015-04-07 13:49:20
  Svara
 • Madelaine: kul att du gillade dem!!

  Sara 2015-04-07 13:49:04
  Svara
 • Du är så himla duktig på detta!
  Tack för kanontips! 🙂

  Träningsblogga - Ida 2015-04-07 13:48:55 http://traningsblogga.se
  Svara
 • Charlotta: det är det som är det härliga – och det svåra – att man alltid lär sig. lite samma som med skidåkning faktiskt. 🙂 ps. tegel är sjukt bra!! jag bor i rött trähus; inte alls särskilt bra!

  Anna: stativ och självutlösare kan vara snabbare och kräver mindre tjat 🙂 billigare än fotograf också!

  Erika: bra insikt det där, att veta vad för slags blogg man vill ha! typ det viktigaste faktiskt!

  Nellie: ja! och självutlösare!! 🙂

  Sara 2015-04-07 13:48:46
  Svara
 • Tack för suveränt bra tips.

  Madelaine 2015-04-07 13:47:42 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Superbra tips. Tack Sara! Nu vet jag vad jag ska önska mig i födelsedagspresent, ett stativ. 🙂

  Nellie 2015-04-07 13:16:16 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • Jättebra tips! Hade jag tiden och den sortens blogg hade jag följt dem rakt av. Mvh, från iPhoneträsket. Fast då och då har jag ”riktiga” bilder också☺️

  Erika 2015-04-07 13:10:48 http://sandsnovatten.wordpress.com
  Svara
 • Snyggt! Och bra tips. Önskar jag hade orken och tålamodet. Jag vill liksom ha en bild NU och då finns oftast bara en ful garageuppfart och en ovillig dotter till hjälp. Jag vill ha en egen fotograf. Som bor i min bakficka och jobbar när jag vill och behöver. Var köper man sånna? 🙂

  Anna (orka mera) 2015-04-07 12:54:56 http://piggelina.se
  Svara
 • Åh vilket bra inlägg! Älskar ju foto och att fota och det är så himla kul när en får såna där nya aha-tips. Ska genast gå ut och leta locations. Hehe, knepigt att jag plötsligt blev väldigt nöjd över vårt gråa tegelhus och det faktum att någon klottrat på det nu.

  Sen jobbar jag också på att acceptera att det är en inlärningskurva. Kan bli så extremt frustrerad när jag inte får till det som jag vill eller när jag tror att jag tagit klockrena bilder och ser att de inte alls är bra när jag laddar upp dem i datorn.

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2015-04-07 12:50:51 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger