Det finns två ställen i Åre som jag tycker har särskilt schysst mat: Kretsloppshuset i Mörsil och Restaurang Flamman i Storlien. Båda är White Guidelistade och sticker ut från listan över topprankade restauranger och kaféer tack vare sin holistiska syn på mat.

Lena, som står bakom maten på Flamman håller också i trådarna på Skurdalsporten. Detta fantastiska ställe gästade jag idag!

Skurdalsporten är ett som ett litet hus som ligger mitt på fjället, 715 meter över havet och 28 meter på Norges sida om riksgränsen. Jag och Hazel tog Hondan till Storlien och promenerade således 5.5 km över fjället till Norge. Solen strålade, himlen var blå och skoterspåren hade en krispig yta som var perfekt att gå på. De flesta andra tar antingen skotern eller skidorna till Skurdalsporten, skulle jag gissa.

Det hade börjat blåsa på när vi kom fram till huset som tornade upp sig som en pärla mellan fjälltopparna, men det var ändå rätt varmt ute så jag hade cravings på en kall cola. Skurdalsporten har  ingen el men menyn imponerar med gott fikabröd (morotskaka, kanelbullar och annat läckert) och jag smakade Lenas fantastiska svampsoppa med matig macka och fick även en våffla med grädde och hjortronsylt.

Det fina med Lena Flaten och Restaurang Flamman är att hon hämtar råvaror som finns runt knuten; svamp och bär och vilt och fisk från traktens jägare och fiskare. Sedan lagar hon till det från grunden med stor respekt för – och kärlek till – råvarorna. I julas uppmärksammades Lena Flaten när hon bjöd hon pensionärerna i Åre på ett överdådigt julbord som blev vida omtalat – och det med all rätta.

Bäst vi satt inne i Skurdalsporten så blev allting vitt utanför fönstret och ett oväder drog in. Det gick knappt att se ut genom föntret och jag blev kvar inne i huset en lång, lång stund innan jag och Hazel till sist tog oss ut i blåsten för att gå den dryga halvmilen tillbaks till bilen och Storlien igen. Det var ungefär som den här gången, fastän sikten kanske var lite, lite bättre.

Väl hemma i Åre tog jag världshistoriens längsta varmdusch, tände brasan och så kröp både jag och fyrbenting ner under en filt i soffan. Här stannar vi nog hela kvällen.

[insert]skurdalsporten 01[/insert] Strålande blå himmel i början

[insert]skurdalsporten 02[/insert]

[insert]skurdalsporten 03 sara[/insert] En bra skaljacka är ovärderlig – min kommer från Marmot och är ett tunt men bra skydd mot blåst och storm

[insert]skurdalsporten 09[/insert] Perfekta skoterspår att gå i

[insert]skurdalsporten 093[/insert]

[insert]skurdalsporten 094[/insert] Till vänsten är stenen som markerar riksgränsen – till höger är Skurdalsporten

[insert]skurdalsporten restaurang flamman 03[/insert] Mysig fjällinredning, här kan man stanna länge

[insert]skurdalsporten restaurang flamman 02[/insert] Den här niomånadershunden hör till huset och har koll på alla fjällfarare

[insert]skurdalsporten restaurang flamman 01[/insert] F a n t a s t i s k mat!

2