Dagarna rullar på fort och snart är det dags för Åre Gastronomy Week 2015; den stora matveckan i Åre. Byns kockar brassar på för fullt och det kommer rätt många som gästspelar i köken.

Vissa grejer kostar pengar och andra är gratis. Mitt mesta tips är att besöka tältet på Åre torg. Här har Restaurang Flamman från Storlien byggt upp ett kök och lagar god mat på lokala råvaror från fjället. De är otroligt duktiga på att hitta de jämtländska smakerna! Passa också på att smaka ölen från Åre bryggcompagni i samma tält.

En annan rolig grej på programmet är surdegsstunden på Café torget. Detta café finns med bland mina favoriter i artikeln med guide till Åre jag skrev till Women’s Health (decembernumret).

Det går såklart att hitta lokala smaker typ jämt när man är i Åre och jag vet att ni är många som är på väg upp i vinter så här är ett gäng av mina tips – dela gärna vidare till kompisar och bekanta:

Lokal mat i Åre

> Åre kafferosteri. Per och Eva är bokstavligt talat bäst i världen på kaffe och i Kabinbaren (Åre kabinbana) dricker du en kopp på stående fot eller haffar en sittplats. De bakar också goda glutenfria (och även sockerfria) grejer.

> Undersåkers charkuterifabrik. En kvart utanför Åre by köper du de godaste charkuterierna. Jag tokälskar den flatrökta skinkan. De har också öppnat en korvkiosk vid Åre torg. Det är egentligen helt galet att du kan köpa förstklassig korv typ mitt i natten för samma peng som en vanlig fulkorv. Ännu galnare är att det är Fäviken Magasinet, utsedd till en av världens bästa restauranger(!), som står bakom alltihopa.

> Åre kokosbollar. Vilken hit! Snart kommer de dessutom med nya smaker på kokosbollarna! Om jag bara skulle köpa med mig en godsak hem från Åre så skulle det bli dessa. Här har jag bloggat om kokosbollarna i Åre.

> Åre atlantfisk. I typ ett garage mellan kokosbollsfabriken och charkuterifabriken ska man svänga av E14. Kön brukar ringla lång med folk som är sugna på färskfångad hälleflundra, krabba, tonfisk, musslor, ostron och massa andra saker. Här har jag bloggat om Åre atlantfisk.

> Grädda. Här bakas det surdegsbröd. Jag har hört att det finns en kanonkille som heter Jens som bakar surdegsbröd som säljs på ICA Duved på fredagar också men det är ett rykte jag ännu inte hunnit bekräfta…

> Kretsloppshuset i Mörsil. Här värnar man om ekologisk mat och på övervåningen bor alla höns och kycklingar. Brunchen på söndagarna är riktigt bra och ett supertips! Här har jag bloggat om brunch på Kretsloppshuset.

Andra riktigt bra ställen jag gärna hänger på eller gör utflykt till i Åre

> Vita Renen på toppen av Renfjället. De har öppet torsdagskvällar om du bokar plats, annars har de stängt. Det är inte läge att gå upp med pannlampa på kvällen och spontantfika alltså. Men du kan ta dig dit dagtid; tolka upp eller ta dig dit för egen maskin. Här har jag bloggat om Vita Renen i Edsåsdalen.

> Lillåstugan. Lättillgängligt men ändå på fjället. Åk med slalomskidorna från liftarna i Tege eller skida 2 km från Ullådalen. Jag har hört att skoterspåret från Kläppen brukar vara hårt nog att promenera på med skor. Här har jag bloggat om Lillåstugan i Åre (och här med).

> Copperhill. Ett av mina bästa ställen i fjällen för allmänt bra häng. Numer välkomnar de lite extra alla som vill frilansa från fjällen. De har anpassat möblemanget för att funka för ”hemmajobb” och kickat igång extra speed på nätet. Njut av frukost, drinkar, mat och spa.

> Åre Granen. Möjligtvis Åres hemligaste ställe, fast kanske inte för den här byn är full av hemliga ställen som ogärna gör reklam för sig. Andy i baren gör hur som helst de godaste drinkarna och om kvällen slår du dig ner i en fåtölj och känner genast att det här är ditt vardagsrum.

> Supper Åre. Kul restaurang när man är ett kompisgäng. Här har jag bloggat om Supper i Åre.

> Capo i Åregården. Också ett hemligt ställe (så hemliga att de inte har en plats på nätet men det är hit vi går i slutet av den här filmen). Gå nedför trappan trots att det känns som att du är på väg ner i en källare. Där nere finns en intim men riktigt bra italienare med humana priser. Nästa gång jag är där vill jag beställa in tryffelpastan. Bonustips: frukostarna på Åregården går inte av för hackor enligt ryktet. De baserar typ allt på ägg. Detta står verkligen på min to do i vinter!

> Vålådalen. Åk skidor i spåren, basta och ät mat. Typ så. Om och om igen. När det blir vår åker du hit och springer (eller cyklar) runt de smaragdgröna Blanktjärnarna. Här har jag bloggat om leden runt Blanktjärnarna.

> I början av februari öppnar de flesta fjällstationer. Mitt tips är att utgå från STF Storliens fjällgård och åka mot STF Blåhammaren (ca 15 enkel väg). En annan dag kan du utgå från STF Storulvån och göra samma sak. STF Kolåsen i Kall är också ett tips: de har både ekologisk mat och en massa längdspår.

[insert]fäviken chark åre atlantfisk undersåker[/insert] Här köper man färsk fisk!

[insert]åre kokosbollar[/insert] Kokosbollar

[insert]supper åre[/insert] Supper!

0