Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vote with your money

Vi vet alla att det måste till en hel del förändringar i världen om det ska bli till det bättre. Miljön till exempel, eller orättvisor. Men, allt det där är ju också rätt så jobbigt.

Det är jobbigt att tänka att man själv måste göra uppoffringar oavsett syfte. För att man själv ska få det bättre i framtiden – eller för att någon annan ska få det.

Det finns en del bra citat och ledord, varav ”be the change you want to see in the world” till exempel. Men det är inte så jäkla lätt det heller. Inte förrän jag lyssnade till det senaste podavsnittet (episod 77) av The Model Health Show. Dr. Pedram Shojai, som pratade om allt skit idag som inte fanns förut (bokstavligt talat alltså – kemikalier som vi får i oss och sådant) nämnde ”vote with your money” och med ens blev förändringarna som vi behöver göra, för vår egen skull och för andra, både konkret och enkelt.

Vote with your money är enkelt – spendera dina pengar på bra saker. Nästa gång du ska dra kortet, fundera på ”går det här till the good guys eller the bad guys”. För även om det finns en del dåligt i världen – så finns det också mycket bra.

Det behöver inte vara så stora banbrytande grejer. För min egen del handlar det t.ex. om att jag tvekar att lägga pengarna på Espresso house eftersom de aldrig har ekologisk mjölk – och istället köpa mitt kaffe där jag vet att ekomjölk faktiskt finns. Det behöver inte vara svårare än så, men det behövs att vi börja tänka och bli medvetna om vad vi spenderar våra pengar på. De är en rätt så bra värdemätare.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • […] > Jag köpte en kaffe på Barista på Centralstationen i Stockholm. De gör den på ekologisk mjölk och dessutom skänker de också en måltid till behövande. Apropå vote with your money. […]

  24 hours - Träningsglädje 2015-01-04 14:57:55 http://www.traningsgladje.se/2015/01/24-hours/
  Svara
 • Emilia: inte lätt att göra rätt

  Madeleine: ja, många frågor. men man måste börja någonstans!

  Anna: jag med!

  Fanny: som jag sa ovan, jag har inga barn. så jag har sparat in rätt mycket där. och ser man på min konsumtion som helhet är den rätt låg. se bara på utsläppen av jeanstillverkning – bara för att nämna något. men, jag tror vi måste börja i det lilla för att komma åt det stora. ska man ”basha” folk som vill göra små förändringar för att det inte är good enough kommer vi aldrig komma någonstans.

  Sara 2014-12-03 03:50:54
  Svara
 • Carolin: såklart. jag har heller inte några barn (som någon annan påpekade i en liknande diskussion) – det sparar jag rätt mycket på miljön.

  Sara 2014-12-03 03:48:17
  Svara
 • Instämmer med Carolin. Att aktivt välja ett cafe som serverar eko är ju jättebra men samtidigt måste faktiskt drastiska förändringar till. Älskar också att resa och vill gärna lägga pengar på det men samtidigt så släpper det ju ut sådana enorma mängder koldioxid m.m och det känns inte riktigt rätt att som rik europé använda upp resurser på självförverkligande. Låter kanske hård, menar inte mot dig personlogen Sara utan dels mot mig själv och samhället i stort. Sen kan man ju såklart resa utan att flyga, tåg är ju helt ok ur klimatperspektiv. Men att alltid ha tanken “går det här till the good guys eller the bad guys” i bakhuvudet tycker jag är en väldigt bra idé och början. Alla bäckar små osv.. 🙂

  Fanny 2014-12-02 15:07:44
  Svara
 • Bra poäng där! Dessutom blev jag jättenyfiken på Emilias kommande inlägg. Hoppas kunskaperna landar snart så vi får ta del av dem 🙂

  Anna (orka mera) 2014-12-02 11:28:39 http://piggelina.se
  Svara
 • Bra, tänkvärt inlägg.
  Det är inte lätt alla gånger eftersom det ju handlar om allt vi köper t ex kläder och skor som oftast är tillverkar i Asien (hur ser miljön ut där). Eller hur bra är IKEA ur miljösynpunkt?
  Jag bara funderar högt.
  Men självklart är det ju viktigt att göra det man kan än ingenting.
  Återvinning tex. Jätteviktigt.
  Måste lyssna på den podden.

  Madelaine 2014-12-02 09:38:07 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Ett bra inlägg – och jag tror jag är lite så: att jag funderar på vad jag lägger mina pengar på. Jag vill hoppas det i alla fall. Sen har jag en pappa som är expert på det här med ekologi, så jag är inte helt hundra på det här med eko, trots att jag själv konsumerar eko. Ska skriva ett inlägg om det, men avvaktar tills kunskaperna landat!

  Emilia 2014-12-02 09:26:20 http://enemilia.se
  Svara
 • Håller helt med dig Sara! Dock känner jag en viss dubbelmoral, att du väljer att köpa ekomjölk är enbart en droppe i havet i jämförelse med vilken påverkan som alla dina flyg (och bilresor) har. För att få en förändring, och ha kvar en jord som även framtida generationer ska kunna leva på behövs radikala förändringar i vårt beteende. Att köpa ekomjölk är bra, men att fundera igenom sina resvanor (vi svenskar är helt otroliga gällande flyg och bilresor, skrämmande!) är än viktigare. Beteendeförändringar från grunden måste till.

  Jag vill inte att denna kommentar ska ses som en förolämpning eller liknande (ber om ursäkt på förhand i så fall), bara en ögonöppnare.

  Carolin 2014-12-02 07:01:34
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger