Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Simning – några reflektioner

(English translation available here while we’re updating the new setup)

Jag packade simkläderna imorse för när jag jobbat klart hade jag siktet inställt på Holiday Club och deras simbassäng i perfekt längd som passar utmärkt för skön simning en mörk måndagskväll som denna. Minns ni hur mycket jag simmade förra året? Det minns jag. Eller, när jag simmade fram och tillbaka – ensam i bassängen ikväll – så kom jag att tänka på det. Jag konstaterade också en hel massa andra saker. Typ detta:

1.

Simning fungerar som en katalysator för att lösa upp knutar i hjärnan. Precis som löpning! När huvudet kan slappna av så kommer massor med lösningar på saker och nya idéer fram. Allra helst hade jag velat ha en liten lapp vid bassängkanten att stanna till vid och skriva upp smarta saker. Mitt huvud känns väldigt avslappnat efter ett simpass – och kroppen skönt trött.

2.

Välj baddräkt med omsorg. Min baddräkt från Speedo har jag haft två sommarsäsonger och två inomhussäsonger. Den är fortfarande kolsvart, inte ett dugg genomskinlig och håller passformen. Den sitter där den ska.

Det är skillnad på baddräkter som är gjorda för att vara piffiga – och baddräkter som är gjorda för till exempel klor och träning. Det värsta en baddräkt kan utsättas för är typ klor, sololja och saltvatten. Vad tror ni vi utsätter våra baddräkter för varje gång vi använder dem?

Min variant kommer från Speedo och kollektionen Sculpture (finns på NK till exempel), jag tycker den är snygg med kul skärning i ryggen – och lite mer fashion.

De mer sportiga baddräkterna är verkligen gjorda för att prestera i, med tyg och sömmar som är anpassade efter rörelse och för muskelsupport – precis som träningskläder för annan sport.

3.

Många känner sig obekväma i simhallar och i simkläder. Låt inte det hindra dig. Det där är såklart enklare sagt än gjort.

Ett steg på vägen kan vara att gå till simhallen när det är rätt lugnt med folk, kanske kan det vara ett första steg. Dessutom är det enklare att simma då tycker jag – mer plats!

Eriksdalshallen i Stockholm brukar vara proppat med folk precis vid öppning, men mindre än en timme senare är det mycket lugnare. På Holiday Club är det minst med folk precis innan stängning. Fast just nu är det rätt lugnt hela tiden eftersom det är mellansäsong, jag var där runt 16.30.

4.

Om det är mycket folk – håll koll på vett och etikett. Precis som på gymmet så finns det oskrivna regler. Karin har listat ett gäng.

5.

Simning är härligt för det känns nästan lite lyxigt. Oklart om den känslan finns i alla bassänger, men i alla fall på Holiday Club. Jag brukar oftast simma där med en kompis, och då avslutar vi med jacuzzi och bastu. Men den här gången hade jag bråttom hem för att hinna skriva ner mina reflektioner innan de trillade ur huvudet…

marmot ryggsäcksimning holiday clubsimning holiday clubspeedo sculpture speedo sculpture

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • […] I vintras fick jag kläm på det där med att crawla tack vare en grym simlärare – tillika min före detta chef och kollega (sedan skrev jag det här inlägget, stursk som jag var: lär dig crawla på 30 minuter). Men simträning handlar om att konstant nöta just simträning. Det har jag förstått från mina simmande vänner. Därför blir det mest bröstsim nu när jag motionssimmar och för att hjärnan ska få lite lugn. Här är några reflektioner från en tidigare gång jag simmade. […]

  Holiday Club Åre bad 2015-08-18 21:18:33 http://www.traningsgladje.se/2015/08/holiday-club-are-bad/
  Svara
 • […] 7. Jag och en kompis simmade ett pass på Holiday Club förra veckan och det ska jag göra den här veckan också. Perfekt komplementträning. Här skrev jag ner mina tankar om simning. […]

  Topp 10 - Träningsglädje 2015-03-16 15:01:59 http://www.traningsgladje.se/2015/03/topp-10/
  Svara
 • Ingmarie: ja, härligt är det. har dock hört att man blir mer hungrig efter att ha badat eftersom kroppen ligger vågrätt. oklart om det är båg, haha.

  Marie: då väljer jag Speedo alla gånger!!

  Sara 2014-11-11 22:26:47
  Svara
 • Såg nu efter träningen att jag har storleken 2XL på min Yingfa baddräkt och den är trång. De är väldigt små i storlekarna :/
  2XL motsvarar storlek 36/38 i speedo, vet inte om det finns större storlekar än 2XL.
  Tycker att det är dåligt att Yingfa har så små storlekar, känner flera simmare som inte tar sig i de badräkterna. Tillverkaren utgår från att alla som simmar är långa och smala som tänstickor, och det tycker jag är fel.
  Men det är tur att Speedo och Tyr finns, de har klortåliga badräkter som passar alla! 😀
  Ha en fin kväll! 🙂

  Marie 2014-11-11 22:20:04
  Svara
 • Vatten är fantastisk! Både in- och utvärtes. Att vara i det är jordande. Som att landa fastän man flyter. 🙂 Dessutom är det ju skonsam träning.
  Och grattis till cool film!

  Ingmarie 2014-11-11 20:07:48 http://blog.nemonisimors.com
  Svara
 • Sofia: mycket bra tips!! crawl känns dessutom väldigt sportigt!

  Sara 2014-11-11 14:00:27
  Svara
 • Hej Sara!
  Tack för en inspirerande blogg!
  Kan varmt rekommendera att gå en crawlkurs ifall man vill hitta en ny dimension med sin simning. Jag går just nu en nybörjarcrawlkurs för vuxna och det är något av det roligaste jag gjort! Bra träning, kul, utmanande och en sådan skön känsla när man väl börjar få en liten känsla för tekniken.
  Sofia 🙂

  Sofia 2014-11-11 12:00:28
  Svara
 • Anneliten: kul! visst är det himla bekvämt och praktiskt!

  Sara 2014-11-11 08:46:03
  Svara
 • Jo, det är vanliga fransar tror jag. Mink heter de (men det är syntet). Har hört samma råd som du nämner men min hudterapeut envisades med att det inte var bra att typ doppa huvudet eller duscha med strålen rakt i ansiktet (som jag brukar göra annars) ens när limmet torkat. Svett skulle inte alls vara bra. Gissar att det är som tårar – saltvatten. Nåja, än sitter fransarna där de ska och jag är så nöjd.

  anneliten 2014-11-11 08:39:11 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Anneliten: ja jag älskar denna, svart men rolig liksom! ja jag har fransförlängning – det är bara första 24h man ska vara försiktig med väta (vatten, svett, ånga…) för då är limmet känsligt och har inte torkat. men sedan är det hur lugnt som helst. menade hon att man aldrig fick tvätta ansiktet eller duscha? låter jättejobbigt. 🙂 är det vanliga fransar (jag har vanliga, aldrig hört om ovanliga iof…) så är allt sådant lugnt. en grej som jag vet är dålig däremot är tårar. limmet klarar tydligen inte det så bra. inte så att de trillar av på en gång eller så, men att gråta varje dag är överlag inte bra tror jag…

  Sara 2014-11-10 23:15:17
  Svara
 • Ursnygg baddräkt. Jag har också en sculpture från speedo, men inte med så där läcker skärning.

  Förresten – du har väl lite fake-fransar eller? Hur klarar du dem när du simmar? Jag har precis gjort mina fake-fransar och hon som klistrade var livrädd för att jag skulle blöta ner dem för då skulle de lossna fortare än kvickt.

  anneliten 2014-11-10 23:11:47 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Richard: ja skillnad på simmärken och typ hm i alla fall!

  Sara 2014-11-10 22:40:26
  Svara
 • Simning är suveränt. Man kan känna sig osugen när man går dit, men mår alltid toppen efter passet.
  Jag kör mest TYRs grejer, men det är ju en smaksak. Precis som du säger, så är kvalitet A och O.

  Richard (rundtramp.se) 2014-11-10 22:38:36 http://www.rundtramp.se/
  Svara
 • Marie: tusen tack vad glad jag blir att du gillar bloggen – ska kolla upp Yingfa, aldrig hört om förut!

  Sara 2014-11-10 21:44:31
  Svara
 • Speedo är verkligen ett bra märke!
  Min första speedo baddräkt använde jag minst en gång i veckan i 3 år och den funkar fortfarande.
  Använder mest yingfa baddräkter just nu, de håller i ca ett år (om man simmar 2-3 pass i veckan).
  Kan varmt rekommendera dem, de är mycket skönare och lättare att simma i än speedo tycker jag!
  Tack för en bra blogg! 🙂

  Marie 2014-11-10 21:42:39
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger