Det snackas ju en hel del om snåla företag och bloggare som inte alls får betalt. Det är ju tråkigt – såklart. När jag researchade lite inför en föreläsning om bloggande som jag höll i fredags så sprang jag på det här inlägget från Prat PR. Och jag tyckte det var riktigt bra.

Att blogga är ingen svartvit värld. Ibland låter det som att PR-byråerna är snikna och att bloggarna alltid snuvas på rättvis utdelning för sitt jobb. Men det är inte alltid så. Det är faktiskt precis som ute i den vanliga världen. Du skapar dig din egen plats och odlar dina relationer – de kommer inte per automatik bara för att du har en jättestor grupp med kompisar som lyssnar på vad du säger.

Drivkrafter, relationsbyggande och förmåga att skapa win-win tar dig dit du vill. Kenzas senaste bokslut visar på ungefär 4-5 miljoner kronor i omsättning. Till exempel.

På min lunchföreläsning i fredags förklarade jag att många av de framgångsrika bloggarna är entreprenörer. Som entreprenör är man är en go getter som är mån om att leverera riktigt bra grejer och är proffsig i sitt affärstänk. För det är affärer vi pratar om. Isabella Löwengrip var sjukt proffsig när jag anlitade henne till en grej för många år sedan. Då hade hon inte de företag hon driver idag men redan då hade hon affärstänk och var mån om att leverera.

I mitt jobb och mina uppdrag så har jag två hattar på mig. Ibland är det Träningsglädjehatten och min roll som bloggare. Ibland är det kommunikationskonsulthatten och min roll som samarbetspartner till många bloggare. Vissa gånger blir jag så jäkla stolt över bloggarnas förmåga att göra riktigt bra grejer och att tänka business istället för att agera alltför personligt. Andra gånger förstår varför bloggare ibland har dåligt rykte.

Många frågar mig hur man kontaktar företag. Jag har framförallt ett tips: ge företaget du kontaktar anledningar varför de ska jobba med dig och hur du kan bidra till deras affär. Du ska sälja in dig och din blogg – precis som du ska sälja in dig själv, dina förmågor och dina erfarenheter när du söker ditt drömjobb.

Ett annat tips är att selektivt välja sina partners. Jag som bloggläsare uppskattar bloggare som verkligen prioriterat vem man valt att samarbeta med. Då har i alla fall jag personligen inget emot sponsring och rekommendationer av samma varumärke; jag vet att det är något som bloggaren står för och kan värdera informationen på ett mycket mer produktivt sätt.

I min roll som kommunikationskonsult är en sådan bloggare också mer värdefull för potentiella samarbeten som jag rekommenderar mina kunder att man ska investera ekonomiskt i. Men då är ett tydligt affärstänk redan en förutsättning.

[insert]träningsglädje sara rönne[/insert]

0