Jag tassade upp tidigt imorse och har sett världen vakna sedan dess. Här i mitt fjällhus är det inte så mycket människornas myller eller bruset från allt som rullar som jag tänker på, utan hur morgonljuset gnuggar gruset ur ögonen och hur morgondimman kommer och går.

I god ro har jag malt mina kaffebönor, funderat på det ena och det andra och dessutom hunnit skicka några mail utan stress. Jag har lyssnat på P1 morgon, som alltid, och liksom bara tagit det lugnt. En fin start på dagen!

En förutsättning för att komma ur sängen i arla morgonstund är att jag går och lägger mig i tid – och mitt skärmförbud efter klockan 22 är ett riktigt bra verktyg. Det ger mig den sömn som jag så väl behöver – och som det tydligt märks när jag får för lite av. Sover jag för lite är det ingen poäng att gå upp tidigare. Sover jag för lite har jag troligtvis lagt mig försent – jag mår bättre av den sömn som påbörjas tidigare på kvällen (härligt sena kvällar och långa, sköna sovmorgnar till trots).

I boken ”5 am – är ingen tidpunkt, det är en livsstil” från The 5 am academy finns en reflektion från mig om hur jag mår när jag startar dagen tidigt och verkligen tar vara på morgontimmarna. Jag spenderar timmen mellan 6 och 7 mycket bättre än mellan 21 och 22, om jag ska vara ärlig.

Huruvida det finns ett positivt samband mellan framgång och att gå upp tidigt kan jag personligen inte hävda – jag är ingen forskare. När jag googlar så läser jag att man på Harvard hittat stöd för att morgonpigga mer ofta sade sig positiva till känslan att de har möjlighet påverka sitt liv i önskad riktning. Detta eftersom man använde tiden på morgonen till att reflektera över sitt liv och sina mål och att strukturera upp den tid man har. Men som sagt, då räknar man alltså med att man fortfarande sover samma antal timmar – och att man dessutom sover bättre eftersom sömncykeln är mer in tune med jordens rytm som man också hittade stöd för (däremot är nattugglor mer kreativa).

Business InsiderFast company och Lifehack ger lite mer läsning för den som är nyfiken.

Egentligen tror jag att det är såhär: det finns inget rätt eller fel, det finns däremot sådant som passar en själv mycket bättre än annat. Allting beror så himla mycket på – men – det betyder inte att det du gör idag nödvändigtvis är mest optimalt. Det betyder snarare att du ska ställa dig dessa frågor: 1) vad skulle det innebära för dig och ditt liv om du ändrade något som du gör och 2) are you up for it?

[insert]morgonpromenad sälen[/insert][insert] morgonsol sälen[/insert] Bilder från exakt 1 år sedan då jag var på morgonrunda i Sälen. Jag har på mig min gamla men absoluta favorittröja från Craft Sportswear. Den måste jag leta upp i garderoben!

0