Allt oftare läser jag nyhetsrapportering om att det inte är motionerandet eller nödvändigtvis maten som är svaret på everything evil (vad gäller folkhälsan då). Det är sittandet som är boven. Eller snarare: det konstanta sittandet. Det är tydligen ok att sitta bara vi går till skrivaren eller kaffeautomaten relativt ofta.

Just i detta nu sänds Kropp & Själ i P1 (som jag inte lyssnar på live men absolut tänker göra i podversion) om sittande. Och på Twitter läste jag precis att sitta är det nya röka – med länk till detta kompendium.

Och jag tror att kanske är det precis så det kommer att bli. Men vad innebär det? Kommer vi fnysa åt alla som sitter. Tänka nedvärderande tankar? Tränga oss förbi sittplatserna på tunnelbanan för att få en åtråvärd ståplats.

Jag har höj- och sänkbart skrivbord och brukar ofta stå vid det fram till lunch men sitta ner de få timmarna från lunch (typ 13.30-ish) fram tills jag går hem (typ 16) men på ett av mina tidigare jobb hade vi ståtävling. Den som stod längst stod i flera veckor i sträck.

Snart kommer vi kanske alla ta med våra böcker, tidningar och ipads till gåbandet eller cykeln på gymmet utan att skämmas för oss. För att sitta och plugga eller läsa eller kolla på serier är inte att tänka på.

Ja, hur kommer framtiden att bli egentligen?

0