Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Early morning bliss

Jag tassade upp tidigt imorse och har sett världen vakna sedan dess. Här i mitt fjällhus är det inte så mycket människornas myller eller bruset från allt som rullar som jag tänker på, utan hur morgonljuset gnuggar gruset ur ögonen och hur morgondimman kommer och går.

I god ro har jag malt mina kaffebönor, funderat på det ena och det andra och dessutom hunnit skicka några mail utan stress. Jag har lyssnat på P1 morgon, som alltid, och liksom bara tagit det lugnt. En fin start på dagen!

En förutsättning för att komma ur sängen i arla morgonstund är att jag går och lägger mig i tid – och mitt skärmförbud efter klockan 22 är ett riktigt bra verktyg. Det ger mig den sömn som jag så väl behöver – och som det tydligt märks när jag får för lite av. Sover jag för lite är det ingen poäng att gå upp tidigare. Sover jag för lite har jag troligtvis lagt mig försent – jag mår bättre av den sömn som påbörjas tidigare på kvällen (härligt sena kvällar och långa, sköna sovmorgnar till trots).

I boken ”5 am – är ingen tidpunkt, det är en livsstil” från The 5 am academy finns en reflektion från mig om hur jag mår när jag startar dagen tidigt och verkligen tar vara på morgontimmarna. Jag spenderar timmen mellan 6 och 7 mycket bättre än mellan 21 och 22, om jag ska vara ärlig.

Huruvida det finns ett positivt samband mellan framgång och att gå upp tidigt kan jag personligen inte hävda – jag är ingen forskare. När jag googlar så läser jag att man på Harvard hittat stöd för att morgonpigga mer ofta sade sig positiva till känslan att de har möjlighet påverka sitt liv i önskad riktning. Detta eftersom man använde tiden på morgonen till att reflektera över sitt liv och sina mål och att strukturera upp den tid man har. Men som sagt, då räknar man alltså med att man fortfarande sover samma antal timmar – och att man dessutom sover bättre eftersom sömncykeln är mer in tune med jordens rytm som man också hittade stöd för (däremot är nattugglor mer kreativa).

Business InsiderFast company och Lifehack ger lite mer läsning för den som är nyfiken.

Egentligen tror jag att det är såhär: det finns inget rätt eller fel, det finns däremot sådant som passar en själv mycket bättre än annat. Allting beror så himla mycket på – men – det betyder inte att det du gör idag nödvändigtvis är mest optimalt. Det betyder snarare att du ska ställa dig dessa frågor: 1) vad skulle det innebära för dig och ditt liv om du ändrade något som du gör och 2) are you up for it?

morgonpromenad sälen morgonsol sälen Bilder från exakt 1 år sedan då jag var på morgonrunda i Sälen. Jag har på mig min gamla men absoluta favorittröja från Craft Sportswear. Den måste jag leta upp i garderoben!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • […] Träningsglädje […]

  Googleresultat på boken | dorro 2014-12-01 13:20:10 http://dorro.se/googleresultat-pa-boken/
  Svara
 • Älskar tidiga morgnar… när jag väl tagit mig upp ur sängen. Av någon anledning har jag ibland väldigt svårt att få benen över sängkanten, och då blir det stressigt till slut. Men idag, eller den här veckan rättare sagt, har jag dragit ner på snoozandet och kommit upp i tid. Så härligt att komma till jobbet före alla andra, dricka mitt morgonkaffe helt ensam i lugn och ro, och surfa en stund innan det är dags att hugga tag i jobbet. Bästa starten!

  Sara Borg 2014-10-01 07:10:25 http://saraborg.blogspot.se
  Svara
 • Att sova ut är min livsstil. Jag vill liksom aldrig bli väckt, jag vill vakna av mig själv.

  Dietandthecity/Alex 2014-09-30 21:17:24 http://dietandthecity.styledevie.se/
  Svara
 • Åh alltså- här har du en tjej som i princip inte KAN hålla ögonen öppna efter kl 22! Är så vansinnigt kvällstrött! Men desto morgonpiggare;) Älskar morgonen =)

  Karin 2014-09-30 18:39:49 http://kingemarson.wordpress.com
  Svara
 • obs, har ej stämpelklocka eller sånt omodernt här, herre gud. Men 7.55 per dag ska en jobba, annars får en minus på flexen! För mycket plus är inte heller okej. Och allt ska bokföras förstås. Puh tycker en sån som jag.

  jeanna 2014-09-30 17:00:06 http://minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Åh, jag är samma! Funkar bättre på morgonen och det jag gör sent på kvällen blir sällan lika bra (eller effektivt, gubevars). Om jag inte råkar ha en underbar kvällskick, men minns inte när det hände senast… dem gillade jag dock mycket ;=) Jag tror att det handlar om att komma på vad som funkar bäst för en själv och sen helt enkelt göra det och se vad som händer. Vi blir ju framgångsrika om vi hittar vårt sätt, liksom. I alla fall så framgångsrika som just vi kan. Sen önskar jag att det vore mer accepterat att göra olika. På mitt kontor är det status att sitta kvar så länge som möjligt. Det är ju rätt dumt. Vill minnas att du, i frågepodden, pratade om att det borde vara viktigast att en gör det en ska, inte hur länge en sitter på jobbet. Håller med. Den här klockningen vi har är ofta malplacerad.

  jeanna 2014-09-30 16:58:53 http://minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Hej!
  Efter en lång tids uppehåll så har jag nu börjat blogga igen. Om du vill bli inspirerad av mode, inredning och resor så ska du kika in på min blogg. Jag hoppas att du vill följa med på min resa!

  Kramar

  Livet som Emma' 2014-09-30 14:05:07 http://lifebyemma.webblogg.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Fannie Redman
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Chrystelle Eriksberger