Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Att sitta är det nya röka

Allt oftare läser jag nyhetsrapportering om att det inte är motionerandet eller nödvändigtvis maten som är svaret på everything evil (vad gäller folkhälsan då). Det är sittandet som är boven. Eller snarare: det konstanta sittandet. Det är tydligen ok att sitta bara vi går till skrivaren eller kaffeautomaten relativt ofta.

Just i detta nu sänds Kropp & Själ i P1 (som jag inte lyssnar på live men absolut tänker göra i podversion) om sittande. Och på Twitter läste jag precis att sitta är det nya röka – med länk till detta kompendium.

Och jag tror att kanske är det precis så det kommer att bli. Men vad innebär det? Kommer vi fnysa åt alla som sitter. Tänka nedvärderande tankar? Tränga oss förbi sittplatserna på tunnelbanan för att få en åtråvärd ståplats.

Jag har höj- och sänkbart skrivbord och brukar ofta stå vid det fram till lunch men sitta ner de få timmarna från lunch (typ 13.30-ish) fram tills jag går hem (typ 16) men på ett av mina tidigare jobb hade vi ståtävling. Den som stod längst stod i flera veckor i sträck.

Snart kommer vi kanske alla ta med våra böcker, tidningar och ipads till gåbandet eller cykeln på gymmet utan att skämmas för oss. För att sitta och plugga eller läsa eller kolla på serier är inte att tänka på.

Ja, hur kommer framtiden att bli egentligen?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Ja, det utbredda och ökande stillasittande är absolut inte bra för folkhälsan. Samtidigt är det ju inte så att man behöver stå HELA TIDEN; det räcker om man tar en paus från sittandet ungefär varje timme. Sträcka på sig lite, gå en sväng – då motverkas de negativa effekterna. 🙂 Höj- och sänkbart skrivbord är jättebra!

  Anna (Peace, Love, and Running) 2014-09-27 11:19:55 http://annaplr.wordpress.com/
  Svara
 • Socker är det nya röka! Därmed inte sagt att vi ska sitta still.

  Sanna 2014-09-27 09:47:06
  Svara
 • Jag bestämde mig för att testa stå i februari (efter jag läst på en blogg om en stå-app). Sen dess har jag stått! Funkar toppen för mig 🙂

  Emi 2014-09-23 23:06:26
  Svara
 • Just idag sände Svt ett program på samma tema, Medicin med Mosley. Finns på Play. ”Stolen dödar” var tesen där …

  Nina 2014-09-23 20:26:03
  Svara
 • Man läser mer och mer om att vi är aktiva och tränar mycket – men att det inte hjälper till så mycket som man kan tro när man sitter still resterande dagen. Ställde mig upp direkt för att jobba nu. Man vill ju inte vara efter 😉

  Annika - strongday.se 2014-09-23 15:47:37 http://strongday.se
  Svara
 • Intressant! Kan inte sluta tänka på de som är rullstolsburna.. Hur funkar det för dem?

  Dessi 2014-09-23 15:46:38 http://www.dessi.se
  Svara
 • Jag står nog över häften av tiden på kontoret. Förut gick jag ofta på gångbandet som vi hade vid en dator, men den verkar vara bortkopplad nu.

  Marja - Baka Sockerfritt 2014-09-23 15:40:36 http://bakasockerfritt.se/
  Svara
 • Wow, så fascinerad av Karis kommentar ovan. Här känns det ju ändå som att Ecco-ergonomerna kommer till alla arbetsplatser helt magiskt och fixar och trixar. Jag blandar stå och sitta och går omkring mycket på jobbet. Eller ja går omkring… Går till möten och sånt grejs.

  Jeanna 2014-09-23 13:10:29 http://Minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Då ligger vi ändå i framkant i Sverige. Jag jobbar i Belgien och här är det ingen som har sett ett ståskrivbord förut. Det krävdes läkarintyg, hot om uppsägning, tårar på företagshälsovården (där ergonom-häxan iförd stilettklackar informerade mig om att det fanns men att jag inte skulle få ett för att de inte är bra) och indragna chefer för att jag skulle få mitt – och då var jag ändå sjukskriven med allvarligt diskbråck. Nu vallfärdar främlingar till mitt kontor för att titta på den konstiga svenskan som står upp och jobbar!

  Kari 2014-09-23 13:01:01 http://forskojsskull.se/
  Svara
 • Haha, jag har faktiskt snuddat lite vid tanken på att skaffa ett gåband och bara få titta på tv om jag går samtidigt. Då kommer jag fnysa åt min kille när han sitter i soffan 🙂 Nu jobbar jag hemifrån och har inte längre lyxen att ha ett höj- och sänkbart skrivbord, men jag funderar faktiskt på att skaffa ett, stod alltid minst halva min arbetstid på mitt förra jobb och det var jätteskönt för ryggen.

  mirijam 2014-09-23 12:35:42 http://mirijam.blogspot.com
  Svara
 • Hej Sara! Har precis hittat dina poddar och bloggen. Måste säga att de förgyller mitt liv 🙂
  Balans är precis det jag söker och strävar efter!

  Ett extra plus till ”abisko-podden” där ni träffsäkert prickar in hur härligt det är att vara norrlänning.

  Tack för all motivation du skänker mig!
  Tina

  Tina 2014-09-23 11:27:45
  Svara
 • Jag tänker lite att all tekniskt utveckling bidrar rätt mycket till sittandet. Det finns tjänster för nästan allt: En går ju ex inte längre till bankomaten för att kolla sitt saldo, en skakar bara mobilen istället – Alla såna små saker gör liksom sitt till. Plus att vi alltid har underhållning till hands, vi behöver inte förflytta oss till den. Fast ja, tekniken är ju bra och kul också. Kluvet.

  Charlotta Sofia springer och trimmar 2014-09-23 11:00:59 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Vad skönt att jag i detta nu står upp vid mitt höj- och sänkbara skrivbord 🙂 Jag hoppas att det hjälper min kassa rygg att stå upp några timmar varje dag istället för att sitta ner, det är lättare att röra på kroppen och småstretcha lite när man står upp.

  Jess 2014-09-23 10:51:46 http://jessansworld.blogg.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger