Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Gör dina egna syrade grönsaker

Syrad kål är bra för magen och enligt Jill ska det vara himlans enkelt att göra själv så jag satte igång nu på morgonkvisten.

Såhär skriver hon: det som händer vid syrningen är att sockerarterna i grönsakerna bryts ner till mjölksyra. Syran, som även kallas probiotika, skapar en harmonisk miljö för våra snälla tarmbakterier och hjälper även kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler.

Receptet är hämtat helt från Jills mat efter säsong och såhär gjorde jag:

1. Skiva lite rödkål väldigt fint (tips: använd osthyvel). Du kan också använda lite vitkål om du vill.

2. Lägg på en plåt och strö över salt (ca 2 tsk) och låt ligga några minuter tills kålen börjar vattna sig. Tryck ut vatten och känn att kålen mjuknar.

3. Lägg lite kål i taget i botten av en burk och tryck till så att luften försvinner.

4. Om kålen vattnat sig så bra att det ligger ett lager vätska (ca 2 cm) högst upp så är det bra, annars tillsätter du saltat vatten.

5. Kålen ska vara under vattenytan – du kan lägga en liten påse som du lagt vatten i och knytet ihop, överst för att trycka ner kålen.

6. Ställ burken på en bricka och vira in i en mörk handduk – burken kan läcka och den ska stå i mörker.

7. Öppna burken någon gång om dagen under de första två dagarna för att släppa på trycket när kålen börjar fermentera.

8. Efter några dagar är grönsakerna lätt syrade men låt stå i en vecka för att bakterierna ska hinna gotta till sig ordentligt. Ställ sedan i kylskåpet där den håller sig i flera månader.

syrad kål

syrad kål

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • har aldrig gjort egen men äääälskar mjölksyrade grönsaker. Värt att testa. 🙂 Groddar gör jag ju redan. 🙂

    Ingmarie 2014-09-18 22:55:24 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Anneliten: bra där. har du någon glasburk?? 🙂

    Jeanna: eller hur!

    Träningsglädje 2014-09-18 19:43:15 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • Mycket bra påminnelse! Så gott ju.

    jeanna 2014-09-18 19:09:54 http://minatraningstajts.wordpress.com
    Svara
  • Bra! Då vet jag vad jag ska göra med den överblivna rödkålen jag har i kylen.

    anneliten 2014-09-18 12:26:09 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
    Svara
  • Sofia: gör det nuu! det gick på ett kick! (fast vi får väl se sen om det blev bra eller inte…)

    Sara 2014-09-18 11:57:20
    Svara
  • Alltså jag har tänkt sååååå himla länge att jag ska testa det där med syrade grönsaker men aldrig riktigt fått till det. Och nu blev jag ju bara än mer sugen :).

    Sofia - Strawberry Dreams 2014-09-18 11:48:39 http://www.strawberrydreams.se
    Svara
  • Camilla: yes will do!

    admin 2014-09-18 11:12:35
    Svara
  • Har velat testa men inte kommit så långt men nu ska jag göra det! Blir kul att höra vad du tyckte!

    Camilla 2014-09-18 10:49:54 http://www.camillatranar.com
    Svara
  • Marja: 🙂 jag återkommer om en vecka med hur det blev!

    admin 2014-09-18 09:53:27
    Svara
  • Kul att läsa detta när vi just pratade på mitt jobb om att testa att syra grönsaker!

    Marja - Baka Sockerfritt 2014-09-18 09:40:19 http://bakasockerfritt.se/
    Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Linn Eklund
Lifestyle
Flora Wiström
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Viktor Frisk
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Chrystelle Eriksberger
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Sanna Fischer
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Man
Marcus Schuterman
Man
Johan Hurtig
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Home
Amelia Widell
Man
Kevin Triguero
Man
Philip Conradsson