Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

New beginnings

Varje dag är en ny början, varje morgon en ny start. Den här veckan är ny på så många sätt, särskilt med tanke på gårdagens val och det sätt som resultatet kommer att påverka oss framöver. Jag tror vi har mycket att prata om – men vi måste också lyssna.

Jag tror inte att 13% av de som röstat är rasister, men jag tror att de är missnöjda. Missnöjda är också alla de som röstat på ett annat val än alliansen, och det är intressant hur missnöje tar sig så olika form. 13% av rösterna är inte försvarbar trots missnöje, men nu måste vi handskas med verkligheten som är – och göra något annat än det vi hittills gjort i debatten för att styra det framåt på bästa sätt. Media är i högsta grad inkluderade i detta. Jag undrar hur många som egentligen tror att de lever i den verklighet som media målar upp, än i den som politikerna har skapat. Fundera på den!

Kommande vecka blir som tidigare: 3 morgonpass, 3 styrkepass, 3 konditionspass. Typ såhär:

Morgonpass. Ett av dem i mjuka, löst sittande funktionsplagg. Sådant där man kan krypa in i när temperaturen ligger lågt och solen inte hunnit värma världen ännu. Med lurar i öronen och röster som fortfarande landar i en sovande hjärna som inte hunnit vakna. Morgonpass är inte svaret på världsproblemet men tydligen finns det ändå något magiskt i att komma upp och göra något aktivt på morgonen, andas frisk luft och kanske få en dos solsken. Det gör gott för kroppen.

Styrkepass. Jag går igång på lyckorus och jag kräver det från de flesta pass jag tränar. Det är vad som får mig utanför dörren. På ett av dessa pass kommer jag lägga två redskap med ett lagom avstånd från varandra (typ 100 meter) och sprinta fram och tillbaka. Styrka och lycka i ett, typ.

Konditionspass. Tassa fram på en stig i höstskrud. Jag vill ut på fjället och upptäcka allt det fina som väntar där uppe. Springa under färgglada fjällbjörkar och blicka ut över moss och myr. Vara själv i tystnaden i sällskap med lugnet.

craft sportswear sara copy Tights & jacka // Craft Sportswear – från serien Brilliance. Plaggen har massor med reflexer så att du syns in mörkret!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Lisa & Lotta: alltså, tycker detta är ett typexempel på en diskussion där man inte kommer någon vart alls. det handlar inte om att övertyga varandra – det handlar om att lyssna efter hur andra ser det för få en större förståelse. just detta är ett exempel varför vi inte kommer någonstans i den här frågan känner jag – oerhört tråkigt. detta är inget emot er som personer, men hur frågan debatteras – dvs man angriper bara varandra och inte alls det man tillsammans kämpar mot.

  Sara 2014-09-16 12:02:43
  Svara
 • Hoppla, det jag skrev i parentes och med ett avslutande frågetecken – det berörde tydligen.

  Nåväl, SD får utrymme i media när det handlar om ”järnrörsskandaler”, rasistiska blogginlägg eller annat som kan ge stora feta rubriker (som Sara påpekar). Det är också ganska tydligt att olika mediakanaler triggar SD-representanter tills de får vad de önskar. Men ges de verkligen utrymme att rationellt (så rationellt de nu kan) debattera? Nej, för det ger ingen lösnummersförsäljning (som det tidigare hette).

  Nej jag såg inte Agenda i går.

  Med detta sätter jag punkt för min mina kommentarer. Tack Sara för att du tog upp frågan om medias ansvar. Intressant och mycket, mycket viktigt. Allt man läser i tidningar och ser på TV är inte sant. (nej, jag försvarar inte SD – inte ett dugg)

  Lotta 2014-09-16 11:50:25
  Svara
 • Fanny & Fanny: håller med om att en god värld är bra för alla människor, och för alla demokratiska partier så är detta målsättningen med deras politik.

  Lisa, Lotta & Pilla: tycker det media gjort är att maximera sina ”klick” och ”likes”, dvs det har kanske inte varit att upplysa så mycket – utan mer att skapa stora rubriker. där tycker jag att media gjort fel.

  Sara 2014-09-16 10:26:42
  Svara
 • NEJ LOTTA!! media har INTE uteslutit sd i debatten, man ser dem allt som oftast ventilera sina främlingsfientliga teorier i radio/TV. Nu undrar jag var du varit de senaste 6 månaderna om du inte uppmärksammat detta. Missade du tex Agenda igårkväll?

  Lisa 2014-09-16 10:21:12
  Svara
 • Pilla: Amen! Även om vi inte håller med SD och dess väljare MÅSTE vi låta dem ta del av debatten – annars kan vi inte förändra eller utveckla. Annars är vi ingen demokrati. Pratar vi inte om integration så gör SD det. Låt inte SD äga frågorna. Det handlar inte om att köpa en färdig problemdefinition.

  Jag trodde vi hade lärt oss läxan från valet 2010 då alla ignorerade SD och försökte frysa dem ute ur debatten. Hur gick det? Nu gjorde vi (media?) samma sak igen. Gick ännu sämre.

  Lotta 2014-09-16 10:13:00
  Svara
 • Fanny: Om du kan presentera siffror till mig vad immigration och integrationen faktiskt kostar hade jag varit mycket tacksam. Har försökt få tag i sådana siffror men utan att lyckas.

  Sara / Lotta: helt enig i om att media har för mycket makt att skapa en skev bild av verkligheten för. Att i stort sätt utesluta SD i valsnacket har gjort mig mer frustrerad än att SD fått 13% av rösterna. Vad är det för demokrati vi lever i om inte ens alla personer/partier får möjlighet att uttrycka sin åsikt i offentligheten?! Tycker debatten innan valet inte varit fair play.

  pilla 2014-09-15 22:23:15 http://pernillabredolt.com
  Svara
 • Fanny: du sätter huvudet på spiken, klockren kommentar! Om nu fler kunde tänka så, tänk vilken fin värld vi kunde leva i.

  Fanny 2014-09-15 20:50:21
  Svara
 • Fanny: demokrati är bra grejer!

  Annie: you too!!

  Lisa: ja, SDs framgång är en trist verklighet

  Sara 2014-09-15 20:19:56
  Svara
 • Heja Fanny!

  Lisa 2014-09-15 20:00:06
  Svara
 • Det är vidrigt på det sättet sd har försökt göra sig rumsrena!

  Lisa 2014-09-15 19:58:44
  Svara
 • I love the feeling after a good workout. Hope you have a great week!

  Annie | MontgomeryFest 2014-09-15 19:46:19 http://montgomeryfest.com
  Svara
 • Jag skulle själv (i dagsläget) gynnas mer av en alliansregering, men håller med Sara och Anneliten – jag tror inte heller på deras sätt att bygga ett samhälle eller att se på människor. Mina värderingar är viktigare än så, och jag anser att kan man hjälpa mer så ska man hjälpa mer. Samt vara glad att det faktiskt är just så; att man har möjligheten att hjälpa och inte är den som behöver hjälpen.. Vilka regler och lagar som än sätts kommer det finnas människor som utnyttjar dem, men det är en minoritet och deras fulhet ska aldrig någonsin överskugga de som faktiskt behöver stöd. Solidaritet, jämnlikhet och ödmjukhet blir ALDRIG omodernt.
  Att SD inte hör hemma på kartan över huvud taget känns givetvis som ett överflödigt och självklart konstaterande.

  Fanny Roethlisberger 2014-09-15 19:40:56 http://www.roethlisberger.se
  Svara
 • Lisa: kanske måste vi bli fler – eller så gör vi på fel sätt

  Sara: precis så, integration och inte immigration. det måste vi prata om! håller med om allt du skriver. tycker att media faktiskt bär stor skuld.

  Sara 2014-09-15 18:36:41
  Svara
 • Som svar på vissa kommentarer håller jag inte alls med om att vi ska börja prata om SDs frågor och problemformuleringar. Det finns oändliga med historiska och politiska exempel på när det gjorts detta – att man köpt en problemformulering och sedan gett sig in i diskussionen och hur det, i varje fall, endast tenderat till att då tex rasismen ökat och blivit mer accepterad.

  Med det sagt, tror jag däremot på detta: Börja prata, diskutera om integrationspolitiken (märk väl – SD vill tala om invandringspolitik, EJ samma sak, Åkesson har tydligt sagt att SD tror på en endast ska reglera invandringen och att det då inte behövs någon integrationspolitik). Jag tror på att vi måste tala mer medvetet kring människosyn. Vi måste våga se klassklyftor och fråga oss varför. OCH sluta prata om SD, utan prata med SDs väljare. Plus, helt ärligt, börja ifrågasätta media och journalister.

  Förlåt för spammandet, Sara, men diskussionen är ju så viktig! 🙂

  Sara 2014-09-15 17:06:42 http://saraholmberg.blogg
  Svara
 • Sara , vi måste nå ut till dem och det ska gudarna veta att jag som enskild individ försökt. Motståndet mot nytänkande och mångfaldhet är stort i dessa kretsar.

  Lisa 2014-09-15 15:59:27
  Svara
 • Lisa: fast vi måste väl prata om det också – tillsammans med de som står utanför och som röstat på sd. Vi måste nå ut till dem!

  Sara 2014-09-15 15:07:43
  Svara
 • Håller med dig Fanny, sds framgångar sänker ens humör rejält. Och Lotta du får aldrig glömma att sd ÄR ett främlingsfientligt parti. Jag bor i ett samhälle där sd har haft stort väljarstöd och det särskilt från ett socioekonomiskt skört område i byn. Alla undersökningar visar att majoriteten av sds anhängare är lågutbildade , ofta arbetare och i störst utsträckning kommer från små samhällen där allt främmande är skrämmande. Många av sds väljare är även pensionärer.Jag arbetar i ett litet samhälle där inskränktheten är stor och de flesta inte satt sin fot utsocknes och de är dessa människor som har många sd-anhängare. I storstäderna är tack och lov inte anhängarna så många. Det är inte så att vår välfärd krackelerar för att vi har en generös flyktingpolitik. Vi måste vara mer humana och inte bara tänka på kronor och ören!

  Lisa 2014-09-15 14:57:43
  Svara
 • Fanny: kanske pratar vi om fel saker när vi pratar. vi pratar ju inte så mycket om integration till exempel, och vi pratar väldigt sällan om positiva exempel. oavsett om man röstat blått eller rött eller grönt eller rosa så är detta ingen rolig dag tror jag.

  Lotta: jag lyssnade på sveriges radio så följde inte tv-debatten. men håller med att vi måste prata mer om integration och se på de goda exemplen och ta efter dem.

  Sara 2014-09-15 13:51:37
  Svara
 • ..och så slutklämmen: De andra demokratiska partierna, oavsett färg och konstellation, måste driva integrationsfrågorna. De måste äga dem. Ge dem inte till SD. Endast då kommer vi någon vart.

  Lotta 2014-09-15 13:47:41
  Svara
 • I det här valet finns inga vinnare, bara förlorare. Löfven uttryckte sig pompöst om att S vunnit ”stort”. +0,4% från tidigare val är inte stort – inte någonstans. SD ökning är däremot stor. Skrämmande stor.

  Jag håller med Pilla. De som försöker diskutera integrationspolitik bli snabbt klassade som SD-vänliga och främlingsfientliga – trots att de har en annan synvinkel där de asylsökandes väl ligger i fokus. Att bunta ihop asylsökande på anläggningar runt om i landet under många år är inte lösningen. Så får vi ingen integration. Något måste göras och vi har uppenbarligen ett systemfel som måste beaktas. Felet ligger inte hos de asylsökande – utan i systemet. Reinfeldt försökte diskutera integrationspolitik och var även ärlig med att det kommer att kosta, men blev utbuad av svenska folket och media. Kanske var det det som blev hans fall? Kanske var det, som du säger Sara, missnöje.

  Och ja, media måste granska sig själva. Rejält. Bara det att både SVT och TV4 (?) avbröt vår avgående statsministers tack-och-farväl-tal var respektlöst.

  Lotta 2014-09-15 13:46:04
  Svara
 • Till Pilla: fast det där att man måste våga prata om det. Vi har ju redan en reglerad invandring och vi har ju en politik kring migration. Att man inte ”får” prata om det utan att bli kallad för rasist är ju för att många gånger när, speciellt sd, pratar om det just säger rasistiska saker. Och det är ju trots allt 13 % som tycker som sd, 87 % håller ju inte med. övervägande majoritet håller ju absolut inte med utan har en helt annan syn på invandring än sd. Och att prata om det gör vi ju hela tiden, nästan överdrivet mycket. Tycker ideologiskt sätt att det är en jätteviktigt fråga men antirasism, men själva flyktingfrågan har fått oproportionerligt stor plats iaf vad gäller det ekonimiska. Invandringen är ju en bråkdel av budgeten, det kan inte vara SÅ avgörande direkt, utan handlar mer om en attitydsfråga. Själv är jag på ideologisk plan för fri invandring även om det kanske inte är genomförbart just nu.

  Förlåt för lång och kanske lite aggresiv(?) kommentar, men sånt här gör mig sjukt upprörd. alltså att närma sig sd osv..

  Själv är jag glad för regeringsskifte men tyvärr sänker sd:s framgångar humöret rejält. Har svårt att se det positiva och blicka framåt. tror jag tar en dag till grubbel och ältande. men som du och dim mor sa så klokt i din senaste pod så handlar det ju om att inte fastna där. Så imorgon är det nya tag! eller om en vecka kanske.. 😉

  Fanny 2014-09-15 13:27:28
  Svara
 • pilla: hade något parti börjat prata mer hade förmodligen media vinklat det, så jag tycker att media bör ta sig en titt på sig själva faktiskt. de har stor makt – har de använt den på bästa sätt?

  Sara 2014-09-15 11:23:16
  Svara
 • Jag säger inte att jag är glad att SD fått såpass mycket röster som de fått men dock kanske de andra partierna skall inse att det finns frågor som SD tar upp som det finns ett stort behov av att diskutera och finna en lösning på. Hade något annat parti vågat ta upp dessa hade säkerligen många av SDs väljare röstat annorlunda. Tyvärr anser jag inte att Sverige är demokratiskt i alla lägen då frågor som t.ex invandringen knappt får diskuteras förrän någon pekas ut som rasist.

  pilla 2014-09-15 11:20:28 http://pernillabreodlt.com
  Svara
 • Rund är också en form: ja, det är ju inte den mest produktiva rösten om man säger så. håller med dig!

  Träningsglädje 2014-09-15 10:53:50
  Svara
 • I min värld är det helt galet att man röstar på SD om man inte har förtroende för politiker. SD:s politiker är de man borde ha MINST förtroende för!!
  Vilket annat parti som helst hade varit bättre att ”missnöjesrösta” på! Alternativ röstat blankt! Människor gör mig mörkrädd….. 🙁

  Rund är också en form! 2014-09-15 09:51:56 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Anneliten: undrar hur de som röstat på sd funderat på ideologi, jag menar nog att de inte gjort det

  Träningsglädje 2014-09-15 08:55:17
  Svara
 • Anneliten: sant. bakade in denna grupp m missnöjda. 🙂

  Träningsglädje 2014-09-15 08:54:17
  Svara
 • Sara: röstar man för en förändring är man väl missnöjd m det nuvarande läge?

  Träningsglädje 2014-09-15 08:48:36
  Svara
 • Nej du, alla som inte röstat på alliansen är inte missnöjda! Det finns de som har en annan ideologisk syn också. Jag tycker att politik idag (och sedan ganska länge) handlar för lite om ideologi och långsiktighet. Att inte bara se till vilka ”problem” vi behöver lösa idag utan också till vilket samhälle vi vill skapa på lång sikt. (Jag är lika chockad som många andra över SDs framfart – bara så att det inte blir något missförstånd).

  anneliten 2014-09-15 08:47:05 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Fast håller inte riktigt med om att alla andra val än på alliansen är missnöjda röster? Det handlar för många även, i högsta grad, att ha en annan slags ideologi och sätt att se på samhället, inte alltid om missnöje. Jag skulle inte påstå att jag personligen är missnöjd med alliansen, jag har i min sits i livet bara gynnats av dem men däremot tror jag inte på deras sätt att bygga ett samhälle eller se på människor.

  Sara 2014-09-15 08:43:56 http://saraholmberg.blogg
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Dasha Girine
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Paulina Forsberg