Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Doomed

Jag var på hälsocentralen igår. Tänkte kolla upp en grej med ett enkelt blodprov. Jag trodde att det skulle gå snabbt men det tog ju två timmar och blev en hälsoundersökning. Först drop in (väntetid en timme), sedan träffa doktor. Som kollade reflexer med hammare på knät (haha), lyssnade på hjärtat, lyste i öronen och god knows what else. Till slut tänkte jag att det var lika bra att hon kollade blodtrycket också, så då fick jag ligga och meditera en stund eftersom jag varit uppe och hoppat i något annat hon skulle undersöka.

Den svenska sjukvården är säkerligen fantastisk men jag gillar inte hälsovårdscentraler. Lukten som letar sig in i näsborrarna – och känslan därtill. Jag känner mig sjuk på sjukhus oavsett hur frisk jag var utanför dörren. Helst skulle jag vilja att sjukvården skulle vara som ett hotell. Lite som Mälarkliniken (tandvård för människor – icke att förväxla med häststället) som jag går till.

När jag skulle registrera mig i kassan på hälsocentralen i Åre undrade den vänliga tanten om jag ville ha ett högkostnadskort.

– Jo det kan jag väl ta även om jag inte tänkt komma hit igen, svarade jag glättigt.

Och jag tror att just där och då så jinxade jag det. Det kändes inte alls bra i magen efteråt. Tänk om just jag kommer att få gå dit igen och igen och igen inom en snar framtid. Livet är ju ett jäkla lotteri.

Jag hade i alla fall bra blodtryck enligt läkaren. 120 genom någonting jag inte minns. Och en vilopuls på 60. Vid en snabbgoogling kan 60 i vilopuls vara både ”normalt” och ”superbra” och 120 kan vara både ”utmärkt” och ”en förstadium till högt blodtryck”. Inte konstigt att man blir nojjig. Jäkla google alltså.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Tur att vi är ett gäng människor som oavsett lukt i lokal (och lukt av allsköns patienter) går dit morgon/ kväll/ natt/ julafton för att ge alla lika vård. Sen landar ofta prio på de mest sjuka. Tycker du ändå verkar fått en helhetskoll -det är bra! Tycker jag.

  maja 2014-09-07 15:58:06
  Svara
 • Vad skönt att allt var så bra.
  Jag har en kompis som svimmat flera gånger på sjukhus för att hon är så känslig för lukten och får sådana obehagskänslor. Själv har jag varit så mycket på sjukhus att jag inte ens tänker på det.
  Jag tycker nog ändå att det kan vara bra att checka sina värden emellanåt, typ blodtryck, puls och blodvärden för att ha koll.

  Madelaine 2014-09-07 11:37:13 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • 120 i övertryck är så ”normalt” det kan bli! Skolboksexempel. Nu för tiden är kollar man mer på undertrycket (det lägra värdet) förvatt bedöma högt blodtryck eller risk för dito. Pulsen var ju också jättefin! Du kan nog vara lugn 🙂
  MVH// Therese, sjuksköterska

  Therese 2014-09-05 19:22:31
  Svara
 • Haha, jag känner igen mig!
  När jag går till vårdcentral för att tex ta blodprov som nu senast känner jag mig så himla belastande och ”förlåt för att jag finns”. Fattar inte varför. Men som du säger så känner en sig sjuk, fastän jag var kärnfrisk utanför. Skumt det där :p

  Erika 2014-09-05 15:42:17 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Anneliten: hos kostdoktorn.com – svårt vara källkritiskt när man inte har koll själv tycker jag!

  Träningsglädje 2014-09-05 15:19:23
  Svara
 • 120 är INTE ett högt övertryck. Var läste du om förstadium? Underligt… Håller med om att Google är ett gissel när man letar korrekt info om sjukdomar/läkemedel – man kan hitta vad som helst och det gäller verkligen att vara källkritiskt (vilket jag absolut tror att du är).

  anneliten 2014-09-05 13:13:20 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Ja den där lukten, inte bra.! Hoppas alla prover visar bra i alla fall.
  kramar och ha en fin helg.

  Mari 2014-09-05 12:48:49 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Anna: ja, den doften

  Marja: så bra

  Lisa: jag äsksr val. Vågade faktiskt inte riktigt skriva ut att jag ofta helst går till privat – just pga politik. Mitt gårdagsinlägg räckte tyckte jag… 🙂

  Träningsglädje 2014-09-05 12:39:40
  Svara
 • Lite politik här: det är fantastiskt bra med vårdvalet vi har i Sverige vilket innebär att du kan välja vilken vårdcentral du vill lista dig på. Du kan välja privat eller VC inom kommunen. Bara fördelar med det om du frågar mig. Jag fick springa mellan 3 vårdcentraler innan jag fick rätt diagnos så vad BRA det är med valmöjligheter! Jag har en väninna som inte fick den hjälp hon var berättigad till inom den konventionella vården. Då hörde hon sig för om en specialist på en klinik i en stad 20 mil bort och där fick hon den hjälp som hon så väl behövde!

  Lisa 2014-09-05 12:07:46
  Svara
 • Jag var också på hälsotest, fast på ett riktigt trevligt ställe i Stockholm (fick gratis via jobbet). Jag är superglad över mina värden (hade puls på 50 ex).

  Marja - Baka Sockerfritt 2014-09-05 11:36:03 http://bakasockerfritt.se/
  Svara
 • Ja den där lukten…. jag förstår inte varför det måste lukta SJUKDOM om hela stället. Skönt att blodtryck och puls var bra! Så slipper du förhoppningsvis utnyttja ditt högkostnadsskydd 🙂

  Anna (orka mera) 2014-09-05 11:25:29 http://piggelina.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Dasha Girine
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Träningsglädje
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger