En av kokböckerna på min hylla heter Veggievore och är en härligt vegetariskt inspirerad kokbok men som inte utesluter kött. Eller som det står i inledningen “helst-vegetariskt-men-gärna-lite-fisk-och-kyckling-och-kanske-lite-ekologiskt-kött-eller-vilt-person”, skrivet av Cecilia Vikbladh som står bakom Veggievore. Nu är hon åter aktuell med boken Våga vara veggievore som kommer till hösten.

Jag gillar kokböcker som är roliga och lite superfoodiga och jag har en generös samling av dem. Det är ofta som jag tar fram dem, bläddrar och viker hundöron, och inspireras och planerar vad jag ska laga framöver. Det kan handla om middagsmat eller frukostsmoothies. Bloggar har en stor plats i mitt liv – men böcker har det också. Känslan av att få ta på något. På papper. Få vika. Få se.

Ikväll gjorde jag ärtplättar. Jag snapchattade samtidigt med Annika och hon var inte imponerad medan jag höll på. Men vad vet hon! Hon skulle varit här och ätit dem. De smakade alldeles ljuvligt tillsammans med den honungslena paprikaröran med sting i. Och de smörstekta champinjonerna mellan plättlagren.

Såhär gjorde jag:

Ärtplättar med paprikafyllning och svamp från kokboken Veggievore

**********

För ärtplättarna behöver du:

200g tinade gröna ärtor

1 handfull myntablad

1 ägg

1 äggula (jag använde hela ägget, funkade fint)

1 dl vispgrädde (jag använde mjölk, funkade fint)

0.5dl vetemjöl

salt & peppar

smör till stekning

**********

För paprikafyllningen behöver du:

3 röda eller gula paprikor

2-3 msk olivolja

1 röd chilifrukt

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 msk honung

salt & peppar

**********

För svampfyllningen behöver du:

1 msk olivolja

300g svamp, t.ex. karljohan eller ostronskivling

1 msk smör

salt & peppar

**********

Såhär gör du:

Mixa alla ingredienser till plättarna (förutom smöret). Smält smöret i panna och stek plättar (ca 7cm i diameter). Låt plättarna vila på en tallrik. Förmodligen får du mellan 7-12 stycken.

Sätt ugnen på grill eller högsta möjliga värme. Halvera och kärna ur paprikorna och rosta dem med skalet uppåt på lätt oljad bakplåt tills de är svarta och bubbliga (ca 20 min). Ta ut dem och täck med fuktig handduk – efter 10 minuter går det enkelt att skala dem.

Finhacka chili, schalottenlök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs chili och lök en kort stund på mellanvärme – se till så att löken inte bränns.

Skär paprikan i mindre bitar och blanda ner tillsammans med honung, salt och peppar. Låt det koka samman i ett par minuter. Häll i några matskedar vatten om det blir för torrt.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Ansa och skär svampen i ganska grova bitar. Stek svampen på hög värme i 3 minuter – sänk sedan värmen och tillsätt 1 msk smör. Tillaga på svag värme tills vätskan har absorberats. Salta och peppra.

Lägg en ärtplätt på tallriken, skeda upp paprikafyllningen. Lägg ännu en plätt ovanpå. Avsluta med svampen och ytterligare en plätt.

[insert]veggievore ärtpannkakor[/insert] [insert]veggievore ärtpannkakor

[/insert]

0