Trots alla år som jag varit i Åre har jag aldrig besökt Njarka sameläger fastän det ligger så nära. Njarka är samiska och betyder udde och det är precis vad det är; dessutom en plats där man riktigt slås av lugnet, friden och stillheten.

Här betar renar fritt på området och fantastiska Maud berättar om samernas liv och historia. Det är, faktiskt, en förskräcklig historia – vilket hemskt sätt vi har betett oss mot vår ursprungsbefolkning! Här går vi i skolan och lär oss om amerikanska urinvånare och slavar från Afrika; men vad har vi egentligen läst och lärt om hur vi betett oss mot våra egna samer?

Samerna fick till exempel inte bygga bostäder med bekvämligheter och inte låna pengar. I det första exemplet betydde det rent konkret att de inte fick ha ugn eller bygga fyrkantiga hus. Eftersom de inte fick låna pengar halkade de efter i utvecklingen redan från början och har inte kunnat investera i till exempel mark eller byggnader. Båda dessa lagar var i kraft till långt in på 1900-talet.

Många, många år innan dess tog vikingarna med sig samiska kvinnor till island och man använde samer för att navigera skeppen; vilket slaveri!

Åre kommun är en samisk förvaltningskommun så när man kör in i Åre ser man skyltarna på två språk. När du är här kan du dels besöka Njarka men också Anariset, De åtta årstiderna och äta hos Hävvi i Glen som är listad i White Guide. I Njarka där jag var idag kan man bo i kåta av modernare slag (läs: nybyggd och värmeisolerad), med kamin och sjön utanför huset långt bort från wifi och uppkoppling. Det vore en riktig upplevelse som jag vill göra!

Här finns mer information om Njarka, öppettider och guidade turer. Jag rekommenderar ett besök!

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

njarka sameläger foto: sara rönne

0