Denna bloggpost är skriven i samarbete med Godamagbakterier.se.

Det här med att vi har 1-2 kilo(!) bakterier i vår matsmältningskanal. Hur galen är inte människokroppen! På ett bra sätt förstås. Vilket liv som finns i kroppen – och tänk att allting funkar; från att vi tänker en tanke – och omedelbart vickas en tå eller kröks ett finger. Jag tänker på sådant ibland, och fascineras.

Däremot tänker jag inte så mycket på det här med bakterier och sådant, som är viktigt för vårt inre ska funka. Typ magen. Att det kan finnas upp till 1000 bakteriesorter i magen! 5-7% av dem är himla viktiga för att vi ska må bra. Mår inte magen bra så blir det mesta jobbigt. Oavsett hur långt muskler och ligament tål att springa eller lyfta eller vad vi nu tränat på.

Det är framförallt de probiotiska bakterierna som är viktiga. Superviktiga till och med! Den nobelprisade vetenskapsmannen Metjnikov la fram teorin att människans åldringsprocess är ett resultat av nedbrytande mikroorganismers produktion av giftämnen i tjocktarmen. Med probiotiska bakterier skulle man alltså kunna leva längre. Probiotika gör en massa bra saker som att stimulera ämnesomsättningen, döda skadliga bakterier och hjälper till att producera vitaminer.

0