Jag är ingen löpcoach eller fystränare eller PT och aktar mig noga för att skriva typ “såhär ska man göra” och propsa på rätt och fel. Det jag skriver eller tipsar om är sådant jag personligen tycker eller tänker – eller som jag hör om som jag tycker är värt att sprida vidare. Det hindrar dock varken mig eller någon annan att kritiskt ta in information. Att inte ha en utbildning betyder nämligen inte att man inte har kunskap.

Hur som helst, igår var jag på en kvällsföreläsning med Årenaprapaterna och Gå & löpkliniken och jag tycker att en av delägarna till butiken (löptränare sedan way back) sa några bra grejer om löpsteg och löpteknik och att man kommer långt genom att förhålla sig till tre saker. Man kan säga mycket om löpteknik och göra det hur svårt som helst. Som i mycket kunskap ligger en stor del av utmaningen inte i själva kunskapen i sig utan hur man förmedlar den. Prata med kunden på kundens vis liksom.

Hans tre tips för ett bättre löpsteg var dessa:

> Tänk “här kommer jag – se på mig” när du springer (istället för att helst vilja gömma dig som många gör). Det gör att du automatiskt sträcker på dig och får en bättre hållning.

> “Lyssna hur ditt löpsteg låter och spring så tyst som möjligt”; då springer du förmodligen mest rätt och undviker till exempel hälklamp.

> “Landa nära tyngdpunkten”, dvs foten under dig.

löpning sara 15

0