Nu har jag premiärat det här med snöskolöpning – ett riktigt effektivt sätt att få upp pulsen på, särskilt om man kombinerar det med stavlöpning. Det krävs inte ens en uppförsbacke!

Jag knäppte på mig snöskorna och gick ner på isen på Åresjön. Den är täckt med ett generöst lager snö och skulle varit en mardröm att springa på med vanliga skor. Med snöskor gick det däremot fint – man sjunker inte igenom utan kan enkelt springa ovanpå snön. Dessutom var det skönt att inte behöva blicka nedåt för att se var man sätter fötterna utan kunna fokusera framåt och liksom bara ösa – under fötterna var det ju bara platt!

Mitt pass bestod av en fartlek som bestämdes utifrån puls. Jag började med att värma upp en 10 minuter och successivt öka pulsen så att den låg runt 75% av max när jag satte iväg på första intervallen. Eftersom jag inte orkade stirra på klockan hela tiden (jag hade ju stavar att hålla i) räknade jag mina steg istället. Det är skönt att ha det tankeverktyget att hålla i så att jag inte behövde tänka på något annat. Efter ungefär 100 steg hade jag nått ungefär 84% av maxpuls och då “vilade” (fortsatte gå stavgång) jag tills dess att pulsen droppat till drygt 75% innan jag körde igång på nytt. Det blev alltså rätt korta block och snabba växlingar.

Har du inte snöskor så testa att köra intervaller med stavar – det kickar definitivt igång pulsen uppåt!

snöskolöpning åre träningsglädje

snöskolöpning åre träningsglädjeTights och jacka // Craft. Skor // Adidas Energy boost. Snöskor (ej på bild) // TSL.

0