När jag flyger långt brukar jag kolla på film. En och annan ny blockbuster, men allra helst filmer om djur. Helst häftiga och lite annorlunda djur. Isbjörnar. Och kanske det mest fascinerande djuret av dem alla: Rocky mountain goat – eller Oreamnos Americanus. Det är en typ av bergsget som finns i bland annat Colorado i USA. Den lever både bland snötäckta bergsväggar och lodräta klippor och är en helt fantastisk klättrare. Det är fullkomligt galet. På vintrarna liksom rullar den nedför branter och hoppar och klättrar bekymmerslöst rätt uppför. Hur coolt som helst. Jag har googlat efter någon bra film med Rocky mountain goats på snö men hittar inget som gör dem rättvisa, men här är ett (förvisso rätt lamt) utdrag från en film jag såg på min senaste långflygning.

Isbjörnarna då? Jo, jag har nog sett varje film om dem som finns. Det märks på materialet att utbudet är begränsat, för det mesta har jag sett trots att nya filmer kommer ut – med delvis gammalt material. Det är också ett helt fantastiskt fascinerande djur. En resa till Alaska vore en dröm och ännu en punkt på min bucket list sett till saker utanför Sverige.

winter wildlife

0