Jag kan ju tycka aningens tjatig, för här kommer ett till inlägg på temat “välja”. Jag är i Stockholm efter en härlig Halmstadhelg och ett intensivt dygn i Göteborg och Borås. Jag ligger ett gäng timmar back på sömn, inte för att jag stressat ihjäl mig utan för att jag inte kunnat sova. Ibland händer det på grund av grubbel och ibland på grund av pirr i magen.

Det känns i kroppen att jag är sömndepriverad. Ögonen är torra och jag skulle liksom vilja doppa dem i en burk dyr fuktcréme, huvudet ligger steget efter och är som vadderat i bomull och med känslan att jag har en förkylning långt bak i kinderna i örsnibbstrakten trots att jag är frisk som en nötkärna. Typ samma som att vara bakis alltså – minus huvudvärk och illamående.

Intervaller står på schemat men inser värdet av att avstå och låta kroppen hämta energi istället för att ytterligare tömma. Precis som värdet av att avstå tuff träning i samband med att man anar en förkylning. Det handlar om att välja. Att vara smart och inse att göra jag a så händer x och gör jag b så händer y, istället för att gå efter en träningsplan arbetad fram efter ceteris paribus (där allt annat runt omkring är konstant).

Allting handlar om att välja och ett av de bästa uppmaningarna jag hört på en yogaklass är “andas in det du vill ha mer av och andas ut det du vill ha mindre av”. Det handlar rätt och slätt om att välja det du vill ha mer av och välja det du vill ha mindre av. Fast det är enklare att tänka på det utifrån andning än aktiva val. Val är som bekant både svåra och jobbiga – andas gör vi ju jämt. På så sätt är andningsliknelsen bra och styr vad vi egentligen vill rätt in i vårt medvetande.

Jag är ibland rätt krass. Förmodligen väldigt ego? Jag har tidigare skrivit om att man borde ha som en uttalad livsfilosofi och värderingar för sig själv – allra helst nedskrivna. Lite så som ett företag som arbetar med värdeord. På så sätt har man något att hålla i handen när man inte vet eller tappar bort sig i hur man ska agera.

Jag väljer att låta glädje (ofta tätt förknippat med min magkänsla) vara en viktig del i min beslutsprocess. Därför väljer jag bort rätt mycket med gott samvete. Till exempel relationer som jag rannsakar och inser att jag inte får energi eller glädje från, tidiga morgonflyg (eller möten…) som gör att jag vaknar med trötthet som skapar en olustig känsla i magen, kvälls- och skvallerpress (inklusive Metro), jobb som får mig att må mer dåligt än bra och bloggar som skapar en känsla av irritation och frustration hos mig. Det är inte alltid lätt att välja såhär – men det är så värt det!

Genom medvetna beslut kan jag “choose to be happy” (som det så käckt heter på Pinterest) vad gäller alla de aspekter jag faktiskt kan påverka i mitt liv. Jag, och många med mig, har fullt upp med att hantera alla känslor av otillräcklighet eller prestationsjobbiga saker som lever sitt lilla liv på insidan. Jag behöver inte allt det andra också – inte när jag faktiskt kan välja bort det!

Så, sluttjatat om att välja för idag. I nästa inlägg tänkte jag skriva om skor.

0