Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Motivation

Vädret just nu är inte alltför trevligt. Det blötsnöar på tvären. Och blåser. Vilket gjorde min löprunda ordentligt trevlig åt ena hållet för då var det frid och fröjd med vinden och blötsnön i ryggen – men sedan vände jag och då var det dubbelt så jobbigt med motvind och ispiggar i ögonen.

Isen på Åresjön var min lekplats för dagen. Jag sprang runt på skoterspår och bredvid skidspår och behövde inte oroa mig för bilar som eventuellt inte skulle se mig – eller uppförsbackar. Jag sprang istället och lyssnade på Kropp & Själ och avsnittet som handlade om motivation. Allra sist pratade de om vad motivation faktiskt är och en av definitionerna var: viljan att nå ett mål och insikten att det faktiskt är nåbart. Jag vet inte om jag håller med om det. Men jag är inte heller så jätteövertygad om en annan definition jag ofta hör, att motivation är inget du får utan något du förtjänar. Jag har överhuvudtaget lite svårt att förklara motivation så som jag ser på det. Vad är motivation enigt dig?

Åresjön

Åresjön

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Jag undrar om inte motivation är en sammanfattning av många ord och känslor som t.ex. anledning, vilja, självförverkligande. Ungefär något i den stilen. När jag inte känner mig motiverad till att göra något kan det bero på att jag inte ser någon anledning till att utföra uppgiften, jag kanske anser att det inte utvecklar mig som person, jag får inte ut något av det som kan hjälpa mig i framtiden eller liknande. Då tycker jag inte att det är värt mödan, men det finns också en känslomässig aspekt, om jag inte anser att jag blir glad, lycklig, känner mig starkare fysiskt eller psykiskt så kan det också sänka motivationen. Allt hänger lixom ihop. Det ena leder till det andra som i sin tur får sina konsekvenser. När jag känner mig motiverad så ser jag en anledning till att göra något, om det är för känslans skull i kroppen (”belöna hjärnan”), för att utvecklas fysiskt eller psykiskt eller för att jag får ut något av det som kan förbättra min livssituation eller ge mig förutsättningar i framtiden det beror helt på situationen. Men jag tror dock mycket handlar om just anledning, vi människor har för vana att hela tiden hitta anledningar till att göra något, anledningar till varför saker och ting händer/finns, ser man ingen anledning till vad är det då för mening med det.

  vicky 2014-02-18 20:02:37
  Svara
 • Jag undrar om inte motivation är en sammanfattning av många ord och känslor som t.ex. anledning, vilja, självförverkligande. Ungefär något i den stilen. När jag inte känner mig motiverad till att göra något kan det bero på att jag inte ser någon anledning till att utföra uppgiften, jag kanske anser att det inte utvecklar mig som person, jag får inte ut något av det som kan hjälpa mig i framtiden eller liknande. Då tycker jag inte att det är värt mödan, men det finns också en känslomässig aspekt, om jag inte anser att jag blir glad, lycklig, känner mig starkare fysiskt eller psykiskt så kan det också sänka motivationen. Allt hänger lixom ihop. Det ena leder till det andra som i sin tur får sina konsekvenser. När jag känner mig motiverad så ser jag en anledning till att göra något, om det är för känslans skull i kroppen (”belöna hjärnan”), för att utvecklas fysiskt eller psykiskt eller för att jag får ut något av det som kan förbättra min livssituation eller ge mig förutsättningar i framtiden det beror helt på situationen. Men jag tror dock mycket handlar om just anledning, vi människor har för vana att hela tiden hitta anledningar till att göra något, anledningar till varför saker och ting händer/finns, ser man ingen anledning till vad är det då för mening med det.

  vicky 2014-02-18 20:02:37
  Svara
 • Misstänkte att det var så, då håller jag med helt!

  Helena 2014-02-18 12:58:35 http://www.helelena.blogg.se
  Svara
 • Misstänkte att det var så, då håller jag med helt!

  Helena 2014-02-18 12:58:35 http://www.helelena.blogg.se
  Svara
 • Att beskriva motivation eller hur man får den tycker jag är svårt! För mig är det viljan att nå ett mål ja, men det måste kännas som att det går att nå. Även om det krävs mycket och är en stor dröm att nå ända fram. Men det konstiga med motivation är att när jag har den känns den så otroligt självklar, i varje minut och tanke. Och de (som tur är FÅ) gånger jag inte har den, är det så svårt att förstå hur jag kunde ha den. Så självklar ibland, och som bortblåst andra gånger. Oftast har jag den 🙂 Gillar att ha mål och brinna för något!

  Karin Tri 2014-02-17 21:54:29 http://karintri.com
  Svara
 • Att beskriva motivation eller hur man får den tycker jag är svårt! För mig är det viljan att nå ett mål ja, men det måste kännas som att det går att nå. Även om det krävs mycket och är en stor dröm att nå ända fram. Men det konstiga med motivation är att när jag har den känns den så otroligt självklar, i varje minut och tanke. Och de (som tur är FÅ) gånger jag inte har den, är det så svårt att förstå hur jag kunde ha den. Så självklar ibland, och som bortblåst andra gånger. Oftast har jag den 🙂 Gillar att ha mål och brinna för något!

  Karin Tri 2014-02-17 21:54:29 http://karintri.com
  Svara
 • Helena: haha nä det ska stå nåbart, jäkla t9!!

  Pigg&Duktig: nåbart ska det stå!

  Nellie: ja väldigt svårt…

  admin 2014-02-17 21:48:54
  Svara
 • Helena: haha nä det ska stå nåbart, jäkla t9!!

  Pigg&Duktig: nåbart ska det stå!

  Nellie: ja väldigt svårt…

  admin 2014-02-17 21:48:54
  Svara
 • Den där podden lyssnade jag på härom dagen och jag blev inte heller mycket klokare på vad motivation är efter det. För mig är det en känsla av att vilja göra något, oavsett om det är kopplat till ett mål jag har eller inte. Vad är det då som framkallar känslan kan man undra? För mig är det att göra skillnad, för mig själv eller någon annan (det kan iof vara en målsättning när jag tänker efter). Jag vill bidrar till positiv utveckling av den värld vi lever i så att det jag gör känns meningsfullt och värdefullt. Hmm, det är svårt att definiera vad motivation är…

  Nellie 2014-02-17 21:44:09 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • Den där podden lyssnade jag på härom dagen och jag blev inte heller mycket klokare på vad motivation är efter det. För mig är det en känsla av att vilja göra något, oavsett om det är kopplat till ett mål jag har eller inte. Vad är det då som framkallar känslan kan man undra? För mig är det att göra skillnad, för mig själv eller någon annan (det kan iof vara en målsättning när jag tänker efter). Jag vill bidrar till positiv utveckling av den värld vi lever i så att det jag gör känns meningsfullt och värdefullt. Hmm, det är svårt att definiera vad motivation är…

  Nellie 2014-02-17 21:44:09 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • För mig är som mest kittlande när man inser att det faktiskt är precis nåbart. Fast det kanske var det de sa? När det landar att ”jag/vi kan faktiskt hamna där/klara det/vara den som…” osv. Men jag tror att motivation varierar med person och situation. Typ väldigt kopplad till vem du är och vad du vill göra – jagar man en dröm ser det ut på ett sätt, vill man bort från något ser den ut på ett annat, vill man hjälpa någon på ett tredje och drivs den av rädsla på ett fjärde. Ibland är den lustfylld, ibland inte lika bra. Och det är ungefär så långt jag tänkt 🙂 Det är i alla fall skönt att den mer energigivande varianten finns ibland!

  Pigg&Duktig 2014-02-17 21:31:03 http://www.piggochduktig.wordpress.com
  Svara
 • För mig är som mest kittlande när man inser att det faktiskt är precis nåbart. Fast det kanske var det de sa? När det landar att ”jag/vi kan faktiskt hamna där/klara det/vara den som…” osv. Men jag tror att motivation varierar med person och situation. Typ väldigt kopplad till vem du är och vad du vill göra – jagar man en dröm ser det ut på ett sätt, vill man bort från något ser den ut på ett annat, vill man hjälpa någon på ett tredje och drivs den av rädsla på ett fjärde. Ibland är den lustfylld, ibland inte lika bra. Och det är ungefär så långt jag tänkt 🙂 Det är i alla fall skönt att den mer energigivande varianten finns ibland!

  Pigg&Duktig 2014-02-17 21:31:03 http://www.piggochduktig.wordpress.com
  Svara
 • Motivation för mig stämmer nog med första delen av det du skrev, viljan att nå ett mål, eller egentligen bara viljan att ge järnet, känna sug efter att jobba mot nåt. Skulle jag sen upptäcka att det är onåbart, som de sa, skulle jag nog tappa motivationen helt! Menade de verkligen onåbart? Låter osannolikt i mina öron!

  Helena 2014-02-17 21:23:32 http://www.helelena.blogg.se
  Svara
 • Motivation för mig stämmer nog med första delen av det du skrev, viljan att nå ett mål, eller egentligen bara viljan att ge järnet, känna sug efter att jobba mot nåt. Skulle jag sen upptäcka att det är onåbart, som de sa, skulle jag nog tappa motivationen helt! Menade de verkligen onåbart? Låter osannolikt i mina öron!

  Helena 2014-02-17 21:23:32 http://www.helelena.blogg.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger