Veggievore: “An individual who is not a vegetarian and who does eat meat, but who aspires to ensuring he or she does not eat meat or dairy products which could be considered as harmful to the environment or cause unnecessary suffering to animals”. På svenska: Veggivore. Det finns en kokbok med samma namn som liksom den här boken förgyller min mat just nu.

På det dukade bordet ikväll sågs jordärtskockssoppa och nybakade baguetter utan gluten. Sådär varma så att smöret liksom smälter på dem och osten landar mjukt på smörgåsen. Gott med den lena soppan till.

Soppan är superenkel. Köp hem en påse jordärtskockor, skala dem och fräs i kastrull tillsammans med en lök som du delat några gånger, och en potatis eller två. Koka i 1 liter buljong tills allt är mjukt. Mixa slät. Häll i så pass mycket grädde som du vill ha, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Boken tipsar om att låta en vaniljstång ligga i när soppan kokar och det är nog jättegott, men jag hade ingen hemma.

Brödet då? Jättegott, lättbakat och glutenfritt! Det är gjort på majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl, jäst, salt och vatten. Grejen med gluten är att det är som klister så den här degen var totalt klisterfri – men ändå lättjobbad så att den var enkel att forma till baguetter.

glutenfri baguette

0