På ICA Åre finns Åremjölk: dagsfärsk lågpastöriserad mjölk från fjällkor inte långt från byn (5 km) som betar gräs. Planen är att mjölken ska finnas på fler ställen att köpa. Mjölken säljs i en automat: man tar en glasflaska (engångskostnad) och trycker på en knapp och får så mycket mjölk man vill ha. Ja det är dyrt (20 kr/liter) men utifrån min förbrukning är det värt det. 20 kr i veckan har jag absolut råd med!

Såhär skriver man på Facebooksidan: Kraftfoder är toppen – för den som säljer mjölk. Men inte för korna. Och inte för miljön. Och definitivt inte för dig som ska dricka mjölken. Kor som bara äter gräs ger mindre mjölk, och är alltså mindre lönsamma för bonden. Men i gengäld blir gräsmjölken betydligt godare och proppfull med omega-3 och andra nyttigheter. Åremjölk kommer från kor som äter gräs till 70 procent. Men vi vill att de ska få gräs till 100 procent. Ju fler som köper Åremjölk, ju snabbare kan vi nå dit.

Åremjölk (ett resultat av ett samarbete mellan bl.a. Åre Bondgård och Fjällbete) verkar också vara en produkt som finansieras delvis av Lokalkapital, vilket ser ut att vara en bra grej. Tänk om det kunde dyka upp sådana här små initiativ runtom i hela Sverige. Förmodligen finns det redan massor av exempel. Har du något bra tips? Det känns bra att köpa lokala produkter! Kanske inte allt och alltid, men så ofta man kan – just för att det känns så himla bra att göra medvetna val.

Jag gjorde en kopp varm choklad med vispgrädde med min Åremjölk. Jag hade varit ute och åkt spark och ville verkligen dra ut på fjällupplevelsen. Det är fint att den nu också finns på flaska!

Åremjölk Åre mikromejeri TRANINGSGLADJE.SE

Åremjölk Åre mikromejeri TRANINGSGLADJE.SE

0