Mamma är vegetarian och min favorit på julbordet är lax i alla former. Det andra är faktiskt inte lika roligt, inte ens julskinkan även om jag alltid köper krav-märkt sådan. Jag gillar traditioner men jag gillar också nytänk och eftersom jag denna vecka har tid och möjlighet så har jag testat att göra några rätter som kanske dyker upp på julbordet nästa vecka. Ikväll blev det rödkålssallad med apelsin och valnötter och en paj på broccoli och brysselkål med ädelost. Två fullträffar!

…..

Paj med broccoli och brysselkål

Knåda ihop en deg på 150 g smör, 4 dl dinkelmjöl på fullkorn, 4 msk vatten och en nypa salt. Låt vila i kyl i ca 20 minuter.

Koka 2 broccoliknippen och 1 nät brysselkål så att de blir mjuka. Fräs sedan tillsammans med 1 grovt hackad lök tillsammans med lite chili, salt och svartpeppar.

Vispa upp 2 dl mjölk, 1 dl grädde och 3 ägg. Tillsätt de frästa grönsakerna och smula ner 75 g grönmögelost.

Tryck ut pajdegen i en form, nagga med gaffel och grädda skalet i 15 minuter på 175 graders värme.

Häll i pajsmeten och strössla över västerbottensost (så mycket som du vill ha).

Grädda i 30 minuter på 175 graders värme.

…..

Sallad på rödkål, apelsin och valnötter

Finstrimla en bit rödkål och lägg i en skål.

Filéa en apelsin och lägg skivorna över rödkålen och krama ur saften.

Hacka en näve valnötter och strössla över.

Ringla olivolja och dra över ett par varv med pepparkvarnen.

vegetarisk paj

vegetariskt julbord

vegetarisk julmat

0