Det är ungefär en månad sedan jag cyklade till Åre och till alla som har frågat och undrat så har jag bara haft glada minnen att dela med mig av. Det handlar inte om att man bara minns det som var roligt – det var verkligen roligt hela tiden. Med ett enda undantag: en backe på E14 väldigt nära Åre. Jag är otroligt glad att jag vågade anta utmaningen, jag kommer bära med mig den känslan av att vara stark och oövervinnerlig väldigt länge.

Sedan cykelturen till Åre har jag inte rullat mer på min landsvägscykel. Och kommer förmodligen inte göra det heller. Istället är den till salu (maila mig om du är intresserad – sararonne at gmail.com! Det är en stl 56). Ända sedan innan jag började cykla har jag tyckt att det varit lite av en djungel. Jag är oändligt tacksam över all hjälp jag har fått från min cykelguru KarinTri som har hjälp mig med i princip allting vad gäller cykel och utrustning till själva cyklandet. Stort tack Karin – utan dig hade jag nog aldrig börjat cykla!

Alla har inte en Karin, och som MTB-frälsta Sara Althini ofta påpekar så är det mest killar som syns ute på tävling (och rätt ofta även träning). På Facebook finns en fantastisk fin grupp som heter Cyklande Tjejer där man kan få svar på det mesta och diskutera allehanda frågor. Men, jag tror att vi är många inbitna som måste göra kunskapströsklarna lägre och förenkla tillgängligheten för cyklande tjejer. Det är en cykelboom där ute och jag själv är helt såld på landsvägscykling. Känslan av frihet på fina landsvägar är fenomenal!

Sedan i våras har jag haft kontakt med cykelentusiasterna på Sportson för att se om vi kan göra något bra tillsammans för cyklande tjejer. Det är ett Göteborgsföretag med butiker i nästan hela landet (jag vet att Sverige är mer än Stockholm) och förra veckan träffade jag Jonas på Sportson Patrol som oftast är den som är ute och träffar cyklister i samband med lopp och evenemang och som även åker runt och servar cyklar på arbetsplatser medan man själv är upptagen med sitt vanliga skrivbordsjobb. Jag gillar företag som tänker utanför lådan!

På Västkusten har man haft lyckade träffar för tjejer på temat “brudar & bikes” där man fått svar på allt man alltid velat veta. Nu planerar vi för fler sådana aktiviteter. Cykling blir så mycket roligare – och framförallt enklare – när man vet hur grejer funkar och framförallt varför det är som det är. Hur lagar man en punktering? Hur ofta ska man pumpa däcken? Hur tar man hand om sin cykel? Det här med att smörja kedjan? Vad är det för skillnad på cyklar? Och däck? Och så, förstås, en himla massa “varför” som uppföljningsfrågor.

Vid lunch idag var jag in en sväng på Sportson Kungsholmen för att hämta min nya kompis – en Nishiki Limited. Också det en Göteborgare. Jag hade ingen aning om att Nishiki bygger sina cyklar i Sverige (på Hisingen för att vara exakt) men man lär sig grejer hela tiden. Och det är väl en jäkla tur!

Jag har lärt mig väldigt mycket på min gamla landsvägscykel men nu ser jag fram emot att lära mig mer på denna racer från Nishiki. Jag tänker börja från grunden och ställa en hel hög med frågor till Sportson när jag träffar dem nästa gång. Är det något du vill veta redan nu? Hojta till så ställer jag den frågan också.

Jag har valt att lära känna just Sportson lite bättre för att kunna förmedla vidare all den kunskap som de sitter på – och för att jag tyckt att de varit trevliga när jag pratat med dem. För egen del undrar jag över det här med elektroniska växlar – och sittställning på cykeln. Jag återkommer om det!

Nishiki Limited 2

Nishiki Limited 3

Nishiki Limited 4

Nishiki Limited 5

 

0