Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Gå och lägg dig!

Har du inte lagt dig för att sova än så gör det nu. Det finns ett gäng poänger med det. Dels så är det enklare att gå upp i morgon bitti. Det där vet vi ju alla men det funkar inte så bra på mig som anledning. Inte för dig heller? Läs vidare!

På en föreläsning jag nyss var på så hörde jag att kroppen kickar igång massa smarta och bra grejer mellan ungefär klockan 22-02. Om vi sover alltså. Saker som innefattar hormoner, återhämtning och andra grejer. Vill du gå ner i vikt till exempel – så är den bästa tiden att sova mellan dessa klockslag.

Föreläsaren hänvisade inte till någon forskning så jag litar på hans ord. Om han har fel – snälla säg inget! Det jag hörde på föreläsningen har fått mig att vilja gå och lägga mig i tid och det är bra, för att jag är piggare på morgonen är en fantastisk bonus som dumt nog inte har varit skäl nog till en kontinuerlig förändring i mina vanor.

En insikt från det hela är att jag, och kanske många med mig, inte bara behöver höra att vi ska göra si eller så – utan också varför. Om man kan relatera till varför och tycker att det är ett viktigt varför så är det lättare att göra si eller så. Det där missas ofta tycker jag. Till exempel när man instruerar olika typer av pass. Varför ska vi göra benböj på det här sättet? Varför ska vi inte ligga över 90% i maxpuls just nu? Varför ska vi investera tid i nedvarvning? Varför, varför, varför? Viktiga grejer!

nike rosa löparjacka

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Varför måste vara den bästa frågan alla kategorier. Samtidigt kan man överanvända den och bli helt galen för att man måste veta varför hela tiden? Att gå och lägga sig är så svårt, ”jag ska bara” kommer som ett brev på posten när det närmar sig läggdags. Jag har ett alarm på kl 22 som ger mig en påminnelse om att det är dags att runda av kvällen. Inom en halvtimme är målet att vara i säng, vilket jag sällan lyckas med. Jag håller dock med om att när man vet varför så blir det lite lättare att hitta motivation till att gör ”rätt” sak.

  Nellie 2013-05-02 19:56:17 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • För mig fick jag en riktig tankeställare vad gäller sömnen för några år sedan (typ 5-6). Var konstant sjuk en vinter, det var infektion efter infektion och jag höll på att bli absolut galen på att aldrig bli frisk. Sen hörde eller läste jag något liknande som det du skriver om och började aktivt med att ställa om min dygnsrytm, för jag kom sällan eller aldrig i säng före 12. Det tog ju några veckor för kroppen att fatta att man skulle sova redan 2 timmar tidigare, men så skönt det var när jag kom in i det.

  Sen har åren gått och som alla kunskaper så hamnade väl även denna lite längre bak i medvetandet. Nu har jag även denna vinter varit sjuk många gånger (hata influensa!!) och inte förrän jag kommit ur skiten och lyckats bli frisk igen, slog den här gamla sanningen mig. Hur jag faktiskt slarvat med sömnen hela det senaste året, så nu är det marsch i säng absolut senast 22.30 på vardagkvällarna igen. Tror min kropp tackar mig dagligen för att den får sova ut igen, haha 😉

  Millis 2013-05-02 14:39:31
  Svara
 • Jag har också hört att man behöver mest sömn runt midnatt, och att sömnen tidigt på natten är den viktigaste. Men sen å andra sidan finns det ju vissa som delar in sömnrytmen på ett helt annat sätt, och det funkar ändå (exempelvis sover bara korta stunder men flera gånger under dygnet). Men att sova på natten är väl ändå det mest naturliga, iallafall för den som har jobb och vänner.. 😉

  Lina 2013-05-02 11:10:16 http://www.linabjorkskog.com/
  Svara
 • Jag har också hört att man behöver mest sömn runt midnatt, och att sömnen tidigt på natten är den viktigaste. Men sen å andra sidan finns det ju vissa som delar in sömnrytmen på ett helt annat sätt, och det funkar ändå (exempelvis sover bara korta stunder men flera gånger under dygnet). Men att sova på natten är väl ändå det mest naturliga, iallafall för den som har jobb och vänner.. 😉

  Lina 2013-05-02 11:10:16 http://www.linabjorkskog.com/
  Svara
 • Sömn är så viktigt. Jag har alltid varit en som sitter uppe om kvällarna och gör det fortfarande men nu anstränger jag mig att komma i säng kl 22 på vardagarna. Livet blir så mkt lättare då. Varför är en väldigt bra fråga!

  dorro 2013-05-02 09:40:25 http://www.dorro.se
  Svara
 • Sömn är så viktigt. Jag har alltid varit en som sitter uppe om kvällarna och gör det fortfarande men nu anstränger jag mig att komma i säng kl 22 på vardagarna. Livet blir så mkt lättare då. Varför är en väldigt bra fråga!

  dorro 2013-05-02 09:40:25 http://www.dorro.se
  Svara
 • Jag är med en varför-undrare. Måste veta varför för att fatta.
  Kan inte annat än hålla med om att sömn är viktigt. Försöker få 8 timmar varje natt. Det gör att man klarar av nån natt då och då med mindre sömn, vilket händer ibland, utan större problem.

  Lina 2013-05-02 08:13:56 http://linaflickan.blogspot.com
  Svara
 • Jag är med en varför-undrare. Måste veta varför för att fatta.
  Kan inte annat än hålla med om att sömn är viktigt. Försöker få 8 timmar varje natt. Det gör att man klarar av nån natt då och då med mindre sömn, vilket händer ibland, utan större problem.

  Lina 2013-05-02 08:13:56 http://linaflickan.blogspot.com
  Svara
 • Har med vår ”cirkadian rythm” att göra och enl Ayurveda ska vi sova då också! Allt blir bättre – man bara MÄRKER det :). Godnatt fast godmorgon 🙂

  Svara
 • Har med vår ”cirkadian rythm” att göra och enl Ayurveda ska vi sova då också! Allt blir bättre – man bara MÄRKER det :). Godnatt fast godmorgon 🙂

  Svara
 • Jag älskar att lägga mig på vardagarna och sover alltid som en död mellan 22:15 och 05:50!

  pilla 2013-05-02 07:43:40 http://pernillabredolt.com
  Svara
 • Jag älskar att lägga mig på vardagarna och sover alltid som en död mellan 22:15 och 05:50!

  pilla 2013-05-02 07:43:40 http://pernillabredolt.com
  Svara
 • Skrev ett inlägg om sömn för ett tag sen, läste en artikel i en tidning om hur otroligt viktig sömnen är för ALLT i kroppen. Det händer visst mest positiva grejer timmarna innan midnatt, så det där med 22-02 låter ju rimligt. Artikeln lutade sig dessutom mot en massa forskning så din föreläsare verkar ha koll på läget! 🙂

  Helena 2013-05-02 07:37:44 http://www.healthbyhelena.com
  Svara
 • Skrev ett inlägg om sömn för ett tag sen, läste en artikel i en tidning om hur otroligt viktig sömnen är för ALLT i kroppen. Det händer visst mest positiva grejer timmarna innan midnatt, så det där med 22-02 låter ju rimligt. Artikeln lutade sig dessutom mot en massa forskning så din föreläsare verkar ha koll på läget! 🙂

  Helena 2013-05-02 07:37:44 http://www.healthbyhelena.com
  Svara
 • ”Varför” är ett jätteviktigt ord för mig. Tack för att du påminde mig om det. Kan vara nyckeln till lite av den dåliga motivation jag har just nu för ett par saker.

  anneliten 2013-05-02 07:24:52 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • ”Varför” är ett jätteviktigt ord för mig. Tack för att du påminde mig om det. Kan vara nyckeln till lite av den dåliga motivation jag har just nu för ett par saker.

  anneliten 2013-05-02 07:24:52 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Ja det är inte lätt att komma i säng på kvällarna, men man ångrar sig när klockan ringer dagen efter om man INTE gör det 🙂

  Själv kom jag i säng sent för jag fastnade vid din Pod om sexiga bloggare. Väldigt intressant & du har en supermysig ”radioröst”. Gillar verkligen & tror jag tänker rätt i hur jag bloggar även om jag ligger i lä med bildkvalité mot dina.

  Och ja – VARFÖR är viktigt & något jag lever efter, nästan lite väl mycket ibland. Man måste göra för att man känner för det också ibland, inte bara för att det är bra för ditten eller datten 🙂

  Anna -Trend o träning 2013-05-02 07:04:53 http://www.trendotraning.se
  Svara
 • Ja det är inte lätt att komma i säng på kvällarna, men man ångrar sig när klockan ringer dagen efter om man INTE gör det 🙂

  Själv kom jag i säng sent för jag fastnade vid din Pod om sexiga bloggare. Väldigt intressant & du har en supermysig ”radioröst”. Gillar verkligen & tror jag tänker rätt i hur jag bloggar även om jag ligger i lä med bildkvalité mot dina.

  Och ja – VARFÖR är viktigt & något jag lever efter, nästan lite väl mycket ibland. Man måste göra för att man känner för det också ibland, inte bara för att det är bra för ditten eller datten 🙂

  Anna -Trend o träning 2013-05-02 07:04:53 http://www.trendotraning.se
  Svara
 • Jag mår som bäst när jag sover runt 7-8 timmar i sträck varje natt. Men med småbarn existerar ju inte det. I snart 3 år har vi haft sömnbrist, är uppe kanske 3-7 gånger /natt och ibland hinner man inte somna ordentligt innan man ska upp igen. Hur länge klarar kroppen av att ha det så? För dagarna fortsätter ju i sitt tempo sen, med jobb dagislämningar, träning, aktiviteter, vänner osv osv.
  Vi går och lägger oss tidigt, typ 21 varje kväll, för sen är man uppe så många ggr under natten och sen är det morgon klockan 5-6. Sova ordentligt, vad är det?

  😉

  Melanie 2013-05-02 05:22:19 http://enlitendelavmig.blogg.se
  Svara
 • Jag mår som bäst när jag sover runt 7-8 timmar i sträck varje natt. Men med småbarn existerar ju inte det. I snart 3 år har vi haft sömnbrist, är uppe kanske 3-7 gånger /natt och ibland hinner man inte somna ordentligt innan man ska upp igen. Hur länge klarar kroppen av att ha det så? För dagarna fortsätter ju i sitt tempo sen, med jobb dagislämningar, träning, aktiviteter, vänner osv osv.
  Vi går och lägger oss tidigt, typ 21 varje kväll, för sen är man uppe så många ggr under natten och sen är det morgon klockan 5-6. Sova ordentligt, vad är det?

  😉

  Melanie 2013-05-02 05:22:19 http://enlitendelavmig.blogg.se
  Svara
 • … men måste jag gå och lägga mig nu, klockan är ju bara 18.00. =)
  Men håller med om att sömn is da shit. Jag sover 8-9 timmar varje natt för min hälsas skull.

  Petra Axlund Stegman 2013-05-01 23:57:50 http://www.innerstrengthblog.com
  Svara
 • … men måste jag gå och lägga mig nu, klockan är ju bara 18.00. =)
  Men håller med om att sömn is da shit. Jag sover 8-9 timmar varje natt för min hälsas skull.

  Petra Axlund Stegman 2013-05-01 23:57:50 http://www.innerstrengthblog.com
  Svara
 • Fin bild & grymt snygg jacka!

  Camilla 2013-05-01 22:47:14 http://millastraning.blogg.se
  Svara
 • Fin bild & grymt snygg jacka!

  Camilla 2013-05-01 22:47:14 http://millastraning.blogg.se
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger