Jag var en sväng hemma hos Strong Day igår. Vi tittade på en konsert med Beyonce och jag kände att det är lite härligt att hänga med en ungdom. Eller så kanske det bara är jag som egentligen aldrig riktigt varit sådan som kollat musikvideos och så trots att min generation är uppväxt med MTV. Vi pratade en del om att Beyonce var fantastiskt vältränad och att det måsta vara sjukt jobbigt att dra av en extremt fysisk workout på 2 timmar och samtidigt sjunga – för det är så hennes konsert är uppbyggd. Och jag sa att istället för att träna inför lopp och sådant så borde man kanske träna som om man skulle ut på turné.

Några timmar efter jag yttrat det där läser jag BodyComfs inlägg om att man inte måste vara bäst. Mina tankar börja spinna och jag funderar på att så många bloggar som jag läser springer för att persa, slå tider och en massa annat jobbigt. Precis som det ofta är med cykling och andra konditionssporter. Och jag tänker att det är som om vi tappat bort tanken om att det är okej att träna för att träna. Det är okej att springa för att det är en härlig konditionsform som gör oss välmående. Det är ett sådant hysteri kring mål och målsättningar. Frågor som “vad tränar du för?” eller “vad har du för mål i år?” att det är som att man missat tåget om man inte har ett tydligt svar.

Jag förstår samtidigt att instegskänslan när man påbörjar en ny sport är att man gör det för att det är roligt. Och att det sedan är naturligt att trappa upp och sätta mål och tänja gränser och träna för att bli bättre. Det är bra. Lika bra är det också att träna för upplevelsen. För att det är härligt att nöta asfalt. För lyckorusen efter att ha kämpat i backar. För härliga utedagar på cykeln och för den goa känslan av trötta muskler i kroppen efter ett styrkepass på gymmet. Lite som att träna inför en turné alltså. Utan fokus på tider och vikter. Mer fokus på känsla. Att kroppen ska klara det man utsätter den för. Om det så handlar om att uppträda på scen eller sitta på kontor eller kunna leka fullt ut med sina barn. Träna inför din turné!

0