Efter gårdagens intervallpass höll Hans och Amelia från AHN Kiropraktorerna en nyttig föreläsning om sådant som kan vara bra att veta för att undvika skador – framförallt de som är löprelaterade. Löparknä, benhinneinflammation, stukningar, sträckningar och en del annat avhandlades – och på slutet visade de praktiska övningar med self myofascial release-teknik, dvs “ligga på rulle” (nej vi pratar inte cykel). De poängterade vissa bra grejer som är bra att påminna sig om: belasta inte för mycket när du ligger på rullen (använd inte hela kroppstyngden från början om du inte är van vid det till exempel). Det ska inte göra så ont att du grimaserar – då gör det ingen nytta! Undvik att rulla över benbitar – fokusera på mjukdelarna (annars kan irritationer och inflammationer uppstå – rulla dig inte till ett löparknä alltså)!

SATS har en klass som är byggd på self myofascial release – men du kan lika gärna använda Casall T.O.D. (appen) för inspiration. I den finns både program och enstaka övningar att träna efter. Under gårdagens föreläsning visade Amelie bland annat dessa övningar:

tylösand 50

Det syns inte så väl med Amelie rullar en boll på framsidan av vaden och flexar och sträcker ut foten (i en dynamisk rörelse). Bra för att motverka onda benhinnor!

tylösand 51

Rulla vaderna – anpassa tyngden. Du vill inte alltid ha hela kroppstyngden när du rullar. Ont är inte alltid bäst.

tylösand 52

Den här ska jag hem och göra. Känns som jag kan behöva den! Rumprullning.

tylösand 53

Insida lår glömmer jag ofta bort att man kan vara tight i. Förmodligen är jag inte ensam. En tight insida lår kan ge upphov till löparknä.

 

0