Min superfoodkompis Pernilla tipsade mig om att köpa Manuka-honung i London eftersom det är mycket billigare där än här hemma. Sagt och gjort, jag botaniserade bland hyllorna inne på Whole Foods och valde en “mittimellanstark” (ni ser att det står 15 på burken). Jag minns inte vad den kostade men det var stor prisskillnad på de som det stod 5 eller 10 på och de burkar som hade siffran 20 och till och med 25 (om jag minns rätt). Alltså flera hundra kronors skillnad! Nästa gång investerar jag i de där kronorna och köper lite starkare honung.

Manuka lär vara en alldeles fantastisk honungssort med starka läkande egenskaper – det skriver till och med Vårdförbundets tidning. Forskning hävdar att Manuka är bättre än antibiotika vid vissa tillfällen då man har infektioner i kroppen – och är extremt effektivt vid till exempel sjukhussjuka! Manuka funkar fint för att läka sår eller kan tas en tesked som den är eller blandas i smoothies (vilket jag gjorde igår). Däremot ska man vara försiktig med att hetta upp honungen eftersom allt det som är bra dör vid för höga temperaturer. Så ät honungen kall!

Förutom Manuka så hade jag också banan, hallon, blåbärs- och lingonpulver i gårdagssmoothien!

manuka honey

 

0