Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Love Nike (och det där med varumärken)

Jag är instängd idag. I mitt exceldokument med tusen flikar, pivottabeller och diagram. Analytikerhjärtat klappar lite extra när jag har flyt – och hjärncellerna trängs, bråkar och skriker när jag fastnar i det exceltekniska. Så jag tar en paus. Surfar in på Nike dit jag inte vågat surfa in på sista tiden. Jag försöker hålla igen på utgiftskontot. Men om jag fick shoppa som jag ville, så skulle det bli det nedan.

En Nikegrej har jag faktiskt shoppat. GPS-appen till min iPhone. Ni vet, den med applåder från Facebook. Det är en superapp som visar hastighet, sträcka och som ger kilometertider och som peppar med röster lånade från bland annat Lance Armstrong och Paula Radcliffe. Appen spelar den musik jag lagt in och vill jag så kan jag peppa mig lite extra med utvalda ”Powersongs”. Och självklart har jag gjort som många av mina Facebookvänner – kopplat den till Facebook så att man kan se när jag påbörjat en ny runda. Varje kommentar och gilla-tryck på min statusrad blir till hejdundrande applåder i mina öron. Kul grej – helt klart värd de 15 kronor som den kostade.

Och jag kan konstatera det som redan konstaterats. Nike är mer än skor och kläder, Nike är ett av de varumärken som finns med oss i det vi gör och som engagerar oss i det vi tycker och tänker. Medan andra varumärken står trycka på kläder som slängs i och ur tvättmaskinen så är Nike lite mer än så. Det är ett statement vi skyltar med och som definierar oss. Som vi vill vara som. Jäkligt smart. Hur det har blivit så är relativt enkelt att se på de produkter och tjänster Nike erbjuder förutom sina kläder. För mig som är intresserad av varumärken och hur de fungerar så är det fascinerande att titta på strategi (från ett utanförperspektiv) och påverkan. Även om man inte är intresserad av kommunikation så kan man inte komma undan hur det påverkar. Ingenting erbjuds gratis (eller nästintill gratis) bara för att. Därtill kan man man såklart tycka vad man vill om Nike. Om produktion, om företagskultur och allt det där andra som också påverkar ett varumärke.

För att få lite perspektiv på det hela så är Sverige ett varumärke som fungerar ungefär likadant, fast i en helt annan värld. Och det finns såklart många fler exempel och ungefär hur mycket som helst om varumärken att läsa. Till exempel här om varumärkets fyra S, eller här om hur olika generationer förhåller sig på olika sätt till varumärken. Det är intressant att läsa att ”generation Y” (födda 85 eller senare) vill vara delaktiga på ett kreativt sätt till varumärken eller att ”generation X” (födda 65-84) i högre grad förlitar sig på personliga rekommendationer än tidigare generationer. De förväntar sig variation och att kunna ha en egen inverkan på varan eller tjänsten.

Generationsskillnaderna är också tydliga i bloggandet om varumärken. Ta det här med att skriva om gratisprodukter till exempel. De yngre (läs: Blondinbella och yngre) tycker inte att det är någon big deal att bloggare skriver om sådant som de fått utan att förtydliga att det är gratisgrejer. Enligt läsarna är det underförstått att bloggare enbart rekommenderar om sådant man gillar (oavsett om man fått det gratis eller inte) – annars tappar bloggaren i förtroende vilket skulle vara förödande för den fortsatta ”bloggkarriären”. Bland de något äldre är denna transparens nödvändig och att inte skriva ut vad man fått gratis underminerar förtroendet. Samma beteende ger således upphov till två helt olika reaktioner beroende på vem som läser inlägget.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Nu har jag hittat! konstigt! Dina som jag var sugen på är slut i alla storlekar typ! så går det när man ska förtjäna nåt, då hinner saker ta slut 😛

  Keron 2011-07-13 22:45:11 http://keron.blogg.se
  Svara
 • Nu har jag hittat! konstigt! Dina som jag var sugen på är slut i alla storlekar typ! så går det när man ska förtjäna nåt, då hinner saker ta slut 😛

  Keron 2011-07-13 22:45:11 http://keron.blogg.se
  Svara
 • Underbart, varumärkesstrategi och psykologin i det är så oerhört fascinerande – jag är också hooked!
  Tack för lästipset, hade missat den sista länken från micco, trodde jag dammsugit den sajten 🙂

  Katten 2011-07-13 08:58:40 http://piggochduktig.wordpress.com
  Svara
 • Underbart, varumärkesstrategi och psykologin i det är så oerhört fascinerande – jag är också hooked!
  Tack för lästipset, hade missat den sista länken från micco, trodde jag dammsugit den sajten 🙂

  Katten 2011-07-13 08:58:40 http://piggochduktig.wordpress.com
  Svara
 • MC: jag är helt klart en känsloköpare. åh jag älskar varumärkestänk. det finns så mkt inbyggt i det…

  Keron: Nä jag är på den one and only, men de finns inte på rean… dumt att man inte kan länka direkt till produkten… 🙁

  Emilia: ja visst är det fascinerande

  Västgötskan: ja jag gjorde nog det – inte meningen att vara sarkastisk, det vara bara lustigt och lite småroligt. jag är ju en träningsklädesjunkie så vi är nog lite olika på den punkten. hoppas du gillar skorna förresten!!! 🙂

  Sara 2011-07-12 22:39:53
  Svara
 • MC: jag är helt klart en känsloköpare. åh jag älskar varumärkestänk. det finns så mkt inbyggt i det…

  Keron: Nä jag är på den one and only, men de finns inte på rean… dumt att man inte kan länka direkt till produkten… 🙁

  Emilia: ja visst är det fascinerande

  Västgötskan: ja jag gjorde nog det – inte meningen att vara sarkastisk, det vara bara lustigt och lite småroligt. jag är ju en träningsklädesjunkie så vi är nog lite olika på den punkten. hoppas du gillar skorna förresten!!! 🙂

  Sara 2011-07-12 22:39:53
  Svara
 • Grattis. Du hittade den enda (tror jag) 😉 produkten jag hade på min blogg just för att jag hade köpt den igår. Och jag köper nya träningskläder ungefär 1 gång om året. Hi hi! 😀

  Västgötskan 2011-07-12 20:46:28 http://rundarocksaenform.blogspot.com
  Svara
 • Grattis. Du hittade den enda (tror jag) 😉 produkten jag hade på min blogg just för att jag hade köpt den igår. Och jag köper nya träningskläder ungefär 1 gång om året. Hi hi! 😀

  Västgötskan 2011-07-12 20:46:28 http://rundarocksaenform.blogspot.com
  Svara
 • Håller absolut inte med ”Västgötskan”. Visst skriver du mycket om märken men det känns inte som reklam tycker jag.

  I övrigt håller jag med om det du skriver i inlägget. Nike har något som t.ex. Adidas helt saknar.

  Emilia 2011-07-12 19:32:23
  Svara
 • Håller absolut inte med ”Västgötskan”. Visst skriver du mycket om märken men det känns inte som reklam tycker jag.

  I övrigt håller jag med om det du skriver i inlägget. Nike har något som t.ex. Adidas helt saknar.

  Emilia 2011-07-12 19:32:23
  Svara
 • Är du på någon annan nike store än vad jag är? Hittar ingen nike free 3.0 v3?!

  Keron 2011-07-12 19:00:27 http://keron.blogg.se
  Svara
 • Är du på någon annan nike store än vad jag är? Hittar ingen nike free 3.0 v3?!

  Keron 2011-07-12 19:00:27 http://keron.blogg.se
  Svara
 • (Varning för teoretiskt dravel ;)) ”We are reminded of the idea of the dream society where you buy a story, an experience, an identity, a lifestyle, and not in the first place a physical product even if the access to such a product is a necessary antecedent to all the others.” citat Gummesson. Precis det som du beskriver! Kommer från Vargo & Lush teori om SD-Logic, precis det som Nike tillämpar – det finns inga ”produkter” allt är service. Om man också kastar in vad Foucoult anser så förkastar han att individen har egna intressen, önskningar eller subjektiva preferenser. Han menar att makten som styr individen följer av den sociala diskursen. Jäkligt intressant om man börjar grotta ner sig i den teoretiska strategin 😉

  Jag har redan börjat drömma på nätterna om Nike Town! Det första stället vi ska besöka när vi landar i San Francisco 6 augusti 😉 Nästan. Jag är Nikeifierad.

  MC 2011-07-12 18:04:38 http://michaelacarpelan.blogg.se
  Svara
 • (Varning för teoretiskt dravel ;)) ”We are reminded of the idea of the dream society where you buy a story, an experience, an identity, a lifestyle, and not in the first place a physical product even if the access to such a product is a necessary antecedent to all the others.” citat Gummesson. Precis det som du beskriver! Kommer från Vargo & Lush teori om SD-Logic, precis det som Nike tillämpar – det finns inga ”produkter” allt är service. Om man också kastar in vad Foucoult anser så förkastar han att individen har egna intressen, önskningar eller subjektiva preferenser. Han menar att makten som styr individen följer av den sociala diskursen. Jäkligt intressant om man börjar grotta ner sig i den teoretiska strategin 😉

  Jag har redan börjat drömma på nätterna om Nike Town! Det första stället vi ska besöka när vi landar i San Francisco 6 augusti 😉 Nästan. Jag är Nikeifierad.

  MC 2011-07-12 18:04:38 http://michaelacarpelan.blogg.se
  Svara
 • Sofia: jag med! har inte upplevt några problem med mina beställningar därifrån.

  Västgötskan: tråkigt att du tycker så, jag gillar varumärken (får tyvärr ej betalt…) och snygga träningskläder. ha det fint så länge, vi kanske stöter på varandra igen!

  Sara 2011-07-12 16:18:04
  Svara
 • Sofia: jag med! har inte upplevt några problem med mina beställningar därifrån.

  Västgötskan: tråkigt att du tycker så, jag gillar varumärken (får tyvärr ej betalt…) och snygga träningskläder. ha det fint så länge, vi kanske stöter på varandra igen!

  Sara 2011-07-12 16:18:04
  Svara
 • Du skriver (tyvärr) väldigt mycket om märken och stora delar av bloggen känns som en reklamsajt… 🙁

  Jag slutar läsa din blogg, men tackar för de inspirerande inlägg som varit.

  Västgötskan 2011-07-12 16:15:35 http://rundarocksaenform.blogspot.com
  Svara
 • Du skriver (tyvärr) väldigt mycket om märken och stora delar av bloggen känns som en reklamsajt… 🙁

  Jag slutar läsa din blogg, men tackar för de inspirerande inlägg som varit.

  Västgötskan 2011-07-12 16:15:35 http://rundarocksaenform.blogspot.com
  Svara
 • Snygga grejer! Jag blir mer inspirerad i min träning om jag har snygga träningskläder. Har du upplevt några problem när du beställt från nikestore.com??
  Tack för bra pepping och inspiration Sara! /Sofia

  Sofia 2011-07-12 15:52:32
  Svara
 • Snygga grejer! Jag blir mer inspirerad i min träning om jag har snygga träningskläder. Har du upplevt några problem när du beställt från nikestore.com??
  Tack för bra pepping och inspiration Sara! /Sofia

  Sofia 2011-07-12 15:52:32
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sanne Alexandra
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Dasha Girine
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Hälsa
Träningsglädje
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Chrystelle Eriksberger
Hälsa
Fannie Redman
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk