Förra veckan var jag på Gå & Löpkliniken i Hornstull för att lyssna till representater för Karhu som pratade om de klassiska finska löparskorna. Karhu var gigantiska under ett gäng årtionden innan jag var född och har nu återuppstått i och med amerikanska investerare. Tydligen kommer Adidas 3 ränder från Karhu som Adi Dassler köpte billigt – bland annat mot en flaska sprit…

Det som särskiljer Karhu från andra märken är att sulan är gjord i 3 skikt: en mjuk del, en hård mittendel och så en mjuk ytterdel. Tanken är att skapa ett naturligare steg och i och med det även effektivare löpning. Enligt Karhu gör sulan att rörelsen framåt påbörjas lite snabbare eftersom foten inte hinner sjunka ner lika djupt i skon – därav det effektivare steget.

I en Karhusko hamnar tyngdpunkten inte lika långt bak på hälen eftersom ett fulkrum stabiliserar upp steget. För en framfotalöpare fungerar skon som ett startblock till exempel.

Karhu finns i stabila, neutrala och racingmodeller. Gemensamt är att man satsar på färg. Till i år lanserar man en specialsko som går i den samiska flaggans färger: gul, blå och röd tror jag det var. Den skon jag fick prova ut var knallig orange och på skohyllan såg jag en stabilare modell i en supergrön färg.

Om ni ska springa Blodomloppet eller Parloppet så kommer ni förmodligen att se Karhu på plats eftersom de sponsrar loppet men tyvärr använder de sig bara av före detta elitkillar som ambassadörer. På pressträffen undrade Blossoms kollega hur det kunde vara så (de flesta av oss som lyssnade var tjejer – med undantag för 2 killar…) och det undrar jag med.

Jag har sprungit ett morgonpass i mina orangea Karhu FastRide och de är bekväma på foten. Rymliga och mjuka (det finns inga sömmar på ovandelen som skaver). Klockan 06.15 igår morse kände jag tyvärr inte någon skillnad i hur jag landade på framfoten men det har nog både med både fart och teknik att göra.

Mina första löpsteg i dem kändes lite stapplande och lite oroväckande likt löpningen i de Karhu ForwardRide som jag inte alls gillade som löpsko, men sedan blev det bättre. Jag upplever skon som stabil men det beror nog på vad man jämför med. Jag får ta ut FastRiden på några fler pass och känna dem på pulsen lite mer!

2