Äsch, vi kör vilodag idag istället. Ska max ta mig an ett stretchpass från P90X. Eller om det var PX90 det hette. Istället äter vi!

Jag fick boken Ferry food i julklapp och har så smått börjat testa några recept. Det helt klart bästa med boken har inte alls med recepten att göra utan är Björns berättelse inför OS i Whistler. Han berättar om sitt snöpliga nyckelbensbrott, sin bror och cancern och hur det egentligen låg till med maten. Riktigt bra!

Sedan blev jag besviken, recepten i Ferry food är nämligen inte alls Björns utan är skrivna av Cathringe Schück och när boken skulle göras hade hon ingen aning om vem Björn Ferry var. Och det känns varken genuint eller engagerande någonstans. Det är inte ens förrän bland de sista raderna bland textsidorna som det kommer fram att det är en god vän (eller om det var släkting) till Ferry som kommer på bokidén och att Schück sedan blir inblandad. Då får Ferry food upprättelse igen. Men som sagt, recepten är inte hans – däremot har han godkänt allt och ingredienserna är ungefär desamma som Ferry själv äter.

Som vanligt när det gäller receptböcker är det få maträtter som tilltalar mig. Det är ungefär som att köpa en cd-skiva. Av 13 låtar är det kanske 4 som är bra. Men de som är bra är förhoppningsvis riktigt bra. Ost- och skinkpajen (som egentligen borde heta ost- och baconpaj) är sjukt god. Såhär gör man den:

Ost- och baconpaj med bladspenat:

200g bacontärningar

1 dl riven västerbottenost

6 ägg

2 dl vispgrädde

1 påse färsk bladspenat

smör salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en form UTAN löstagbar kant.

Stek bacon knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.

Vispa ihop ägg, ost och grädde.

Fördela bacon och bladspenat i bacon och slå över äggsmeten.

Krydda eventuellt med salt och svartpeppar (jag kryddade inte alls).

Grädda i 30 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg.

Servera med sallad.

0