Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Stolthet och fördom

Jag hör vad ni säger (i kommentarerna till detta inlägg) men jag får också en obehaglig känsla i magen. Följer jag inte skolboken så hytter ni med fingret! Men va sjutton – livet är en resa så låt mig testa lite!

Jag är van med att sticka ut hakan och gillar att gå min egen väg. Naturdiet är alltså ett experiment – inget nytt religiöst synsätt jag anammat! Jag vill känna vad det är som många i min närhet känner som just nu genomgår fantastiska resultat med t.ex. Itrim.

Kanske är ni negativa eftersom jag ännu inte skrivit något negativt om det här experimentet? Och vet ni varför jag inte gjort det? För att jag går in i detta med ett öppet synsätt och utan fördomar. Men det jag märker är hur min omgivning har fördomar. Många fördomar! Och jag har tydligt noterat hur man ser ner på alla pulverdieter. Och då ska jag berätta att jag bara en enda gång har blandat en pulvershake den här veckan…

De där fördomarna ovan har fått mig att fundera. Varför det är så vanligt att man ser ner, och framför allt tillåter sig att slå lite, på de som tar tag i sitt problem genom att först eliminera det – och sedan sakta komma tillbaka genom att börja byta ut måltid för måltid mot riktig mat igen. För det är just så man jobbar med många av dessa så kallade pulverdieter: genom att långsamt återgå till ett normalbeteende.

Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas: för mig är Naturdiet ett experiment. Hur känns det? Hur mår jag? Hur påverkar det mig?

Men jag ska inte sticka under stol med att jag  har helt andra ”problem” med maten i vardagen.

För er som läst bloggen så blir detta tjatigt (förlåt!). Jag har PCOS, en hormonrubbning! Kort förklarat: kolhydraterna jag äter används inte till energi utan sparas i kroppen (och blir till fett). När jag äter kolhydrater så åker blodsockret berg och dalbana och jag blir hungrig på en gång. Mitt inre system är alltså lite puckat! Enligt många av de texter jag läst på området så har typ 10% (eller mer) av alla kvinnor PCOS – men väldigt lite skrivs (och forskas) om det. Alla mina blogginlägg om PCOS kan ni läsa här.

Mitt exemplariska matschema består alltså av fett och protein och väldigt lite kolhydrater. Tyvärr är det kolhydrater jag gillar mest. Inte i form av godsaker – men i form av vanlig jäkla mat som alla vanliga människor kan äta. Tänk pasta och potatis! Och det betyder att jag ständigt kluddrar fula ord i skolboken och i den där tallriken som ska ha sina stadiga proportioner med kolhydrater, fett och protein. Därför är jag nyfiken på allt som inte är gängse regler. För jag vet hur jäkla fel det kan bli. Och jag har lärt mig att vara oerhört försiktig med mina fördomar och mina åsikter om hur ändra äter och lever. One size does not fit all.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
55kommentarer
 • Ja, det är klart man kan och det gör jag också. Jag skulle inte stoppa i mig kosttillskott eller proteinsmoothies heller. Jag letar alltid efter så naturlig mat som möjligt. Men absolut, vikten spelar ingen roll så länge man är glad och mår bra! 😀

  Malin 2010-09-03 22:42:28 http://malinbs.wordpress.com/
  Svara
 • Malin: ja jag förstår vad du menar – men i samma veva kan man dra liknande paralleller till t.ex. proteinsmoothies och kosttillskott. att gå ner i vikt i sig borde vara onödigt så länge inte vikten begränsar en rent fysiskt. 🙂

  Sara 2010-09-03 22:39:30
  Svara
 • Naturligtvis var det inte så jag menade. Vad jag menade är att jag tycker att branschen är onödig som så mycket annat ute på marknaden. Men det är min personliga åsikt. Vi vet såklart inte vad vi stoppar i oss även om vi bara äter en macka (i så fall får man ju odla all sin mat själv) men jag tycker det verkar som om det gömmer sig en hel del onödigheter i just bantningspreparat och skulle därför inte få för mig att stoppa i mig sådant även om andra får göra det om de vill. Jag förstår helt enkelt inte varför någon vill betala och äta något sådant. Där av kommentaren om att jag inte tycker någon ska tjäna pengar på det sättet. (Svårt att förklara och debattera över nätet 😉 Min kompis bad mig lugna ner mig igår när jag hamnade i samma debatt)

  Klart att viktminskning är mycket mer komplicerat och svårare än så men det är ju en bra början. Att det är en fördel att äta bra och röra på sig känns ju som ganska basic kunskap tycker jag. Något som alla vet.

  Malin 2010-09-03 22:36:59 http://malinbs.wordpress.com/
  Svara
 • Dina sista meningar i detta inlägg är så sanna! Alla är vi olika och du känner din kropp allra bäst. Är så less på alla ”matpoliser” som kommer med förmaningar om vad som är rätt och fel….

  Lina 2010-09-03 22:20:52 http://www.matsaklart.se
  Svara
 • Malin: konstigt tänkt. varför ska någon tjäna pengar på att du ska äta? varför ska någon tjäna pengar på att du ska träna? vad du ska ha på dig? om du vill resa… att säga att vikt handlar om kalorier ut och in är mycket mycket förenklat förklarat.

  Anna: jag delar din fascination!

  Carro: jag är road!

  Pelle: jag kan hålla med – men jag blir lite konfunderad när folk feltolkar så mycket. men anais nin har rätt: we dont see the world as they are, we see it as we are…

  Åsa: otroligt intressanta aspekter i din kommentar! jag tror det ligger mycket i det du säger!!

  Sara 2010-09-03 21:21:17
  Svara
 • Som alltid väcker mat/diet/vikt heta debatter. När jag bloggade i egenskap av dietist blev jag kallad både mördare och idiot, blev anklagad för folkmord och andra allehanda otrevligheter.

  Jag har två erfarenheter av pulver/bars. Den ena är att det funkar alldeles utmärkt om övervikten inte har bakomliggande emotionella eller fysiska orsaker som först måste tas itu med och om man har bra stöd/kunskap i att sakta återinföra vanlig mat igen. Den andra är att det funkar vansinnigt dåligt och kan vara inkörsporten till ett livslångt jojobantande. Den senare hos personer vars övervikt har orsaker som faller i de två redan tidigare nämna kategorierna.

  Jag tycker att det är toppen att du går i i det här experimentet med öppna ögon och att du förutsättningslöst bloggar om hur det går. För oss som står vid sidan av gäller det bara att vara ödmjuk i sina övertygelser 🙂

  Kudos!

  Åsa 2010-09-03 21:14:09 http://www.kullan.se
  Svara
 • Som bloggare bör man väl tåla att folk har åsikter om det man skriver. Det är väl intressant när det blir lite debatt och inte bara solsken och ryggdunkar? Tycker inte att några av inläggen är direkta påhopp eller pekpinnar, utan just åsikter, vettiga eller ej.

  Pelle 2010-09-03 21:03:33
  Svara
 • Jag förstår inte varför all denna kritik uppkommer??? Det handlar ju bara om en kickstart, under så lite som 2 veckor.

  Fast all denna kritik kanske kan föra något gott med sig. Att du blir extra taggad att lyckas denna gång (?).
  Ska bli spänande att se dina resultat.

  Carro 2010-09-03 20:37:28
  Svara
 • Herre min skapare vilket pådrag. Hur kan något som ett test av naturdiet i två veckor generera så mycket känslor. Mycket intressant.

  Anna 2010-09-03 20:33:22 http://annastraningsblogg.blogspot.com/
  Svara
 • Erika: Jo visst, självklart men kommentaren syftade mest på bantingspreparat i allmänhet. Inte Saras situation.

  Malin 2010-09-03 20:32:09 http://malinbs.wordpress.com/
  Svara
 • Min första tanke när jag läste om ditt experiment var kan man verkligen kombinera denna diet med att träna så mycket som du gör? Det får du gärna besvara när experimentet är över.

  Sara 2010-09-03 20:07:09
  Svara
 • Malin: Har man en hormonrubbning kanske det inte är så enkelt som att äta och träna rätt på samma sätt som för de flesta andra.

  Sen kan jag hålla med om att det finns många industrier som tjänar pengar på att få folk att inte gilla sig själva och t ex banta (särskilt för kvinnor finns hur många industrier som helst när det gäller utseende, självkänsla osv), men det känns inte riktigt som att det är det Sara gör just nu. Tänker iaf jag efter att ha läst hennes blogg ett tag samt hennes kommentarer här ovan.

  Jag är också skeptisk till pulver om man ska leva på det enbart och jämt, och egentligen även som test och diet. Betydligt mer upprörande är det med folk som lever på hamburgare och pommes, kanske för att de verkar totalt omedvetna om vad de äter?

  Erika 2010-09-03 19:10:58 http://sandsnovatten.blogspot.com
  Svara
 • Fördom eller inte, men jag är emot pulverdieter/bantningspreparat. Varför ska någon annan tjäna pengar på mina extrakilon liksom? Hela bantningsbranschen borde inte existera om alla inser att det handlar om kalorier in och kalorier ut för att gå ner i vikt. Pulverdieter eller liknande innehåller en massa konstigheter som man inte får i sig genom vanlig, bra mat. Innehåller en bar t.ex 250kcal, ät mat som otsvarar samma mängd i stället. Nej, varför krångla till allting? Ät och motionera. Punkt.

  Malin 2010-09-03 18:32:35 http://malinbs.wordpress.com/
  Svara
 • Jag tycker Naturdiet är HUUR BRAA som helst! Funkar perfekt även ”on the go” som efter träning samt som en kortare diet! Har du provat Ananas eller Smultron/Vanilj.. Dom är supergoda!

  KATTA's BEACH 2010-09-03 16:55:14 http://www.metrobloggen.se/kattaskrivare
  Svara
 • eller förresten ”tror” är ju faktiskt allt man kan göra innan man har testat! för man VET ju inte. så du har rätt! 😉

  Sara 2010-09-03 16:23:06
  Svara
 • ÄtaTräna: fast hur kan man tro när man inte testat? du tror att vissa bra/dåliga grejer är x, och y. precis som man kan tro att springa inte är något för mig. nu säger jag inte att ”pulverdiet” ÄR the way to go. men jag tror inte att man ska tro så mycket innan man har testat och framförallt – att man ska vara öppen för att det funkar olika för olika personer. och då måste den öppenheten ligga före allt man tror.

  Sara 2010-09-03 16:22:36
  Svara
 • Ohh!
  Jag hade missat att det är kommentarerna man ska följa på den här bloggen, och inte inläggen. Vilken debatt!
  Jag tror inte på pulver och barer som lösning på ett överviktsproblem överlag och framförallt inte för mig. Jag tror svårigheten kommer efter att ”kuren” är avklarad och man ska börja anpassa sig till vanlig mat igen.

  För och nackdelar skulle jag tro är:
  + man får mindre magsäck och kanske får man en något mer avslappnad relation till mat (man klarade sig trots allt på barer/pulver i x dagar/veckor/månader). Man går definitivt ner i vikt och man slipper fundera över vad man äter.
  – svårt att ta med sig sina nya ”pulver”-vanor till den vanliga maten. De problem med ex för stora portioner, känsloäta, småäta etc, kanske man inte har löst.

  Men hur som, så tycker jag att ditt experiment är superintressant. Du är den enda som kan svara på vad som fungerar för dig. Ibland vet man inte och då måste man testa. Att våga se nya saker med ett öppet sinne, är stort. Att våga testa saker som inte kanske är ”bra” i omgivnings ögon och ändå göra det med öppet sinne är måhända ännu större.

  You go Sara!

  ÄtaTränaKämpa 2010-09-03 16:19:42 http://atatranakampa.wordpress.com
  Svara
 • Oj vilken respons det blev medan jag var borta på ett jobbmöte! Jag har inga problem med frågor och funderingar – däremot ogillar jag fördomar och ”vet du inte bättre”. För nej – innan jag har testat så vet jag faktiskt ingenting!

  Sara 2010-09-03 16:07:23
  Svara
 • Intressant att följa kommentarsdebatten. Jag tillhör en av de som ser med viss skepsis på pulver/bars-dieter MEN som även andra påpekat; detta är ett experiment, Sara vet vad hon gör och hon har bakomliggande omständigheter som gör det svårare för henne att gå ner i vikt än andra. Låt henne vara i fred helt enkelt!

  Lycka till Sara! 🙂 Vi ses på söndag.

  Lotta 2010-09-03 14:51:59 http://www.fullfartframat.se
  Svara
 • Tycker ”L” gott kan bli o-anonym och våga sätta ett namn bakom sina åsikter. Sen när det gäller viktnedgång, är väl alla sätt som fungerar och ger en viktnedgång bra, och det är väl inte så jäkla noga hur man gör det?

  Sen med PCOS har det ju visats att lågkolhydratkost ger bra resultat för många, så jag tror att det vore bra med en strikt sådan för dig, om du grejar det dvs. Skrev lite i denna tråden om en undersökning jag hittade (två inlägg långt nere):

  http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=830070

  medeldist 2010-09-03 14:42:35 http://medeldist.blogspot.com
  Svara
 • Sara, med konstaterad PCOS (jag antar att du fått diagnosen säkerställd av duktig läkare – syndromet tycks ju tyvärr lite okänt här och där också bland läkare) är det ju superviktigt att du håller vikten nere. Kämpa på och gör det på ditt sätt!

  anneliten 2010-09-03 14:02:18 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
  Svara
 • Ja det är märkligt, som ngn sa här, att just kosten är sådant hett och känsligt ämne.

  ofelia 2010-09-03 13:46:13
  Svara
 • Tänk att fler kommenterar till ett matinlägg än till ett träningsinlägg på en träningsblogg. 🙂

  Vi borde alla veta att vi alla inte är lika och därför är det väl också naturligt att det inte är samma mat som funkar för alla, precis som det inte är samma träning som funkar för alla. Det gäller att testa sig fram till sin egen fungerande modell.

  Grabben 2010-09-03 13:40:52 http://www.snabbafotter.se/
  Svara
 • Det är tråkigt att människor ska bry sig så mycket om vad man väljer att ge sin kropp. Frågor och nyfikenhet är en sak, (att man inte tror på metoden måste man också få säga) men att sedan komma med otrevliga kommentarer och pekpinnar om vad som är bäst för dig… ehh nä. Ingen vet vad som är bäst för dig och din kropp förutom du själv. Synd att människor inte lär sig detta.

  Det är väldigt många som ser ner på pulverdieter i min närhet och även i bloggvärlden har jag märkt. Men just nu bryr jag mig inte (det kommer och går det där). Människor får tycka vad de vill. Jag gör detta för min egen skull.

  Hoppas inte att det var någonting jag skrev?? Inte menat så iallafall, jag vet att det är lätt hänt att man missförstår varanda i bloggatmosfären.

  Du vet att jag håller på dig. 🙂
  Jag tycker du är superduktig som står på dig och att du alltid går den väg som du tycker är bäst.

  Thea 2010-09-03 13:27:30 http://theasutmaning.blogg.se/
  Svara
 • Förtydligande: menar alltså inte folk som bara inte håller med, utan jag menar de med mer otrevliga kommentarer och påhopp som är anonyma.

  Jenny 2010-09-03 12:36:02 http://millbergskan.wordpress.com
  Svara
 • Rätt komiskt att de flesta negativa kommentarer är anonyma, ingen som vågar stå för vad de tycker? Klart man inte ska stryka medhårs och säga ja och amen till allt, men om man har en åsikt kan man väl framföra den konstruktivt och inte genom påhopp och ”peka finger”, vem är den ena att döma den andre?

  Jenny 2010-09-03 12:35:31 http://millbergskan.wordpress.com
  Svara
 • Jag har egentligen inget att tillföra diskussionen då jag absolut inte är någon expert på varken det ena eller andra (inte ens hobbyexpert), men jag vill bara säga att jag hejar på dig och att jag tycker att du som vanligt är klok och saklig (och inspirerande). Och jag kan inte hålla med mer om att one size does not fit all. 🙂

  Prralin 2010-09-03 12:33:22 http://prralin.blogspot.com
  Svara
 • Marielle: din senaste kommentar är ju rätt pinsam, förstår varför du kommenterar anonymt. Vadå stryka medhårs? Har man samma åsikter handlar det ju inte om att stryka ngn medhårs. Vi som känner Sara både privat och som bloggsara vet att hon är en av de ödmjukaste och som man kan ha intressanta diskussioner med. Varför läser du här om du uppenbarligen bara blir stött av innehållet?

  Om

  River 2010-09-03 12:15:14 http://Riverspringer.blogspot.com
  Svara
 • Marielle:
  Alltså, varför är det komiskt om man håller med om något man tycker är rätt? Vad är det för exempel om ”andra bloggare”?

  DrAnnika 2010-09-03 12:08:09 http://drannikajoggar.blogspot.com
  Svara
 • komiskt hur många som stryker medhårs och håller med!
  om en mindre bloggare hade gett sig på samma experiment hade det varit annat ljud i skällan
  Grattis Sara! Många är rädda för att stöta sig med dig!

  Marielle 2010-09-03 11:52:17
  Svara
 • Inser det problem som du lever och brottas med varje dag.

  Du har en väldigt populär blogg och är en stor inspiration för många. Kritik förekommer även om den i det här fallet får anses obefogad.
  Det innebär inte med automatik att läsare alltid måste stryka allt medhårs.

  Kritik som är dåligt underbyggd är väl något som populära bloggare, och även vi andra mindre uppmärksammade, får leva med. Inom vissa ramar förstås.

  mikael 2010-09-03 11:48:25 http://montani.blogg.se
  Svara
 • Åh jag tycker du är så bra, som står upp för din sak. Alla som läser den här bloggen regelbundet borde förstå, utan att du behöver skriva ett förklarande/försvarande inlägg om det, att du gör det som ett experiment och att du inte tror att det är en quickfix! Det är helt uppenbart när man läser din blogg att du är smartare än så!

  För att citera MarathonMia: you go grrrrl!

  Louise 2010-09-03 11:32:14 http://www.uppladdningen.net
  Svara
 • Det är kul, bra och intressant att läsa bloggar skrivna av personer som inte är som man själv – precis som att det är roligare att umgås med folk som inte är precis som man själv. Dessutom får det ju en ibland att tänka till, att uppskatta att man är ”normal” som du kallar det (skulle inte kalla dig onormal ;)). Det är väldigt lätt att ta saker för givet.

  Kanske borde jag fortsätta att grundligt blogga om mina återkommande förkylningar (vi pratar åratal nu alltså…) och mitt dåliga immunförsvar trots alla ansträngningar så kan någon som inte kan äta kolhydrater glädjas åt att de iaf har ett grymt immunförsvar 🙂 Mitt immunförsvar är inte normalt och för mig känns ett BMI på 20,5 som dålig kompensation!

  Kör hårt och lycka till!

  Erika 2010-09-03 10:59:18 http://sandsnovatten.blogspot.com
  Svara
 • Jag följer ju din blogg slaviskt och jag tycker att du ROCKAR på så många plan att det inte finns jämförelse!!

  Jag läste ditt inlägg, det brann i huvudet på mig och jag har just bloggat om allas åsikter vad gäller dieter och metoder att gå ner i vikt.

  Jag tycker du gör helt rätt, det är DITT liv och DINA val. Så länge man använder pulver och bars på rätt sätt och med rätt tankemönster är det INTE hälsofarligt. Att säga att en medicinskt utprovad metod är Extremt Hälsofarlig känns lite trångsynt.

  Jag följer med spänning resten av dina två veckor – och jag håller med om Naturdiets chokladmintbar. Den är GOD!!

  *stor kram*
  Annika

  DrAnnika 2010-09-03 10:42:21 http://drannikajoggar.blogspot.com
  Svara
 • One size dosn´t fits all och en diet passar inte alla. Jag tycker det är bra att man testar och ser vad som funkar för just dig.

  Har ockås PCOS, och det är först nu när jag fått min diagnos som jag faktiskt kan gå ner i vikt. Har nu tappat 20 kilo sedan januari och har hitta min balans med kolhydraterna som är en STOOOOR bov för mig. Nu vet jag hur mycket och vilka sorter jag kan äta.

  Vi ser ofta nackdelarana med PCOS att kolhydraterna blir till fett, men det vi sällan pratar om är vår förmåga att bilda muskler. Muskler bränner mer och det är ju kanon!

  Nu blev väl inte det här så mycket om din diet just nu, men lite kommentrer på kommentarerna. Det är inte omöjligt att gå ner i vikt, det är bara olika svårt.

  Camilla - BMI 36 2010-09-03 10:38:59 http://www.bmi36.wordpress.com
  Svara
 • Varför blir folk så upprörda när det handlar om kost egentligen?!!!?! Man matar ju sin egen mage och ingen annans. Eller? Jag förstår att du exprimenterar med dieter, matupplägg och allt vad det innebär med tanke på din sjukdom och situation. Det är så skevt det här med påhopp i bloggvärlden. Är det någon som hoppar på ”storbloggarna” när dom äter frukost, lunch och middag på trendiga cafer? Hemmalagad mat är väl bäst :)? Vi ses snart!!!

  River 2010-09-03 10:37:36
  Svara
 • MarathonMia: tack för input och ditt stöd!

  Erika: jag förstår att någon som alltid varit ”normal” tycker att detta är lite knepigt. men det är ju en fördel om man själv som normal också förstår att andra inte funkar på samma sätt. 🙂

  Anna: ja det där med att vi har lättare att bygga muskler är helt klart en positiv grej. det är därför jag är stark. men det vore trevligt om de syntes lite mer! så det jobbar jag på! 🙂

  Sara 2010-09-03 10:36:14
  Svara
 • Millis: skönt att du hittat nåt som funkat för dig även om det tar upp mycket av ens tankeverksamhet. det är jobbigt att fundera på vad som funkar och vad som inte funkar och att hela tiden testa sig fram. och att så otroligt FÅ inom sjukvården är medveten om PCOS gör ju inte saken bättre direkt.

  Sara 2010-09-03 10:33:07
  Svara
 • Ett mycket klokt inlägg av en klok tjej. Jag tycker att du är stark som orkar med att köra på den här dieten och jag hoppas att du når de resultat du vill åt. Jag skulle aldrig klara det, jag fullkomligt ääälskar mat, på gott och ont.
  Jag tror på dig! Det här kanske är, precis som du skrev tidigare en kickstart för dig och jag håller med dig: ”One size does not fit all.”

  Angelica 2010-09-03 10:32:20 http://www.diehn.se/
  Svara
 • Hej Sara,
  Jag har med skräckblandad förtjusning följt ditt ”experiment” och medvetet undvikit att kommentera av rädsla för att hamna i ”hytta med pekfingret”-kategorin.

  Vet inte om det har någon betydelse för trovärdigheten i mina argument, men jag har också diagnostiserats med PCOS av en otrevlig barnmorska som glatt konstaterade att det gör en ”tjock och hårig”.

  Min revanch mot sjukdomen är att sköta kost och träning exemplariskt och dra nytta av att vi med PCOS är tokbra på att få till snygga muskler. Kombinera det med bra kost så har du en fitnesskropp som slår Jillians med hästlängder.

  För mig fungerar således tung och diciplinerad styrketräning, mycket cardio OCH mycket mat. Fokus på grönsaker och protein, men prioriterar kolhydrater framför fett för att ha fyllda glykogendepåer som ger mig ork att intervallträna och lyfta tungt. Hämtar inspiration från Pauline Nordin och hennes ”fighter diet” med 5% av din kroppsvikt i grönsaker per dag – det är extremt!

  Kämpa på med din diet, helt ok så länge det inte är ett livslångt dietande du står inför. Men fundera på hur du långsiktigt kan bli vän med, eller t.om. dra nytta av din sjukdom.

  Hälsningar
  Anna

  Anna 2010-09-03 10:31:58
  Svara
 • Vet inte i vilket ”fack” av kommentatorer jag passar in i men 1) Ja jag är skeptiskt även om det är ”bara” är ett experiment, jag tror nog inte på den typen av experiment och tror t ex att jag själv mår bra för att jag genom alla år varit väldigt snäll mot kroppen och aldrig utsatt den för några experiment eller överdrifter åt något håll men 2) Jag håller ju med om att one size does not fit all och 3) Jag tycker du har en bra blogg och verkar vara en väldigt klok och vettig person och känner verkligen inte att jag dömer dig för att du testar Naturdiet ett tag. Jag tror du vet vad du gör och 4) Du skriver bra. Jag gillar rubriken särskilt!

  För övrigt PCOS låter grymt jobbigt! Shit. Man fattar ju att det inte är helt enkelt, verkligen.

  Erika 2010-09-03 10:30:44 http://sandsnovatten.blogspot.com
  Svara
 • Jag tycker du gör helt rätt. Du utvärderar en produkt i 2 veckor. Tanken med pulver/shakes och barer är ju att 1.Bryta ett mönster 2. Få i sig de väsentliga näringsämnena du behöver per dag (inräknat vitaminer och mineraler – vilket 3 köttbullar och 1 dl makaroner nog saknar) 3. Du har tanken att lägga om, äta rätt och ta vid nya vanor efter testet. Det som funkar för dig. 4. minska magsäcken något (det kan vara så att man drar på sig 500 gr i viktökning, ökar portionerna, tänjer ut magen, gör sig van till stora mängder matintag… då fungerar 1 vecka pulver och barer)

  motivation och belöning är viktigt. belöningen är viktnedgång.

  Du grejar det här. och du är klok. Klart du inte pratar/tänker mat just nu – det kallas selektiv perception.

  You go grrrrrl!

  MarathonMia 2010-09-03 10:30:08 http://marathonmia.blogspot.com/
  Svara
 • Jag har också PCOs och det är faktiskt ett smärre helvete att gå ner i vikt med det och inte blir det lättare med åldern heller har jag märkt. De perioder när jag gått ner riktigt bra har jag ätit extrem lågkaloridiet, men eftersom det funkar riktigt dåligt tillsammans med att träna så mycket som jag vill göra har jag det senaste året fått försöka hitta andra vägar. Och det är svårt! Jag mår inte bra av att äta strikt LCHF, så det jag till slut hittat fram till är att en mindre strikt variant av LCHF, där jag äter en del kolhydrater men då mer genom grönsaker och extremt långsamma, grova kolhydrater. Det funkar och jag går ner i vikt, men väääldigt långsamt. Huvudsaken för mig har dock varit att jag hela tiden går ner i vikt (och det gör jag), att min mage mår bra (för den är larvigt känslig, ytterligare en aspekt som inte förenklar saker) och att jag kan uppehålla min nivå av träning. Dit tycker jag att jag kommit nu, så så länge vågen visar minus är jag glad även om det vissa veckor bara rör sig om 3 hekto ner.

  Millis 2010-09-03 10:26:56
  Svara
 • Marielle: du har alldeles rätt – i längden är min PCOS min stora utmaning!

  Sara 2010-09-03 10:26:40
  Svara
 • Stå på dig Sara! Det är ju trots allt du som gör det och inte dom andra. Att folk klagar visar bara att dom i grund och botten är lite avundsjuka för att dom nog inte har din vilja att ta sig igenom det.
  Ditt beslut, ditt liv! Lycka till! 😀

  Andrea 2010-09-03 10:21:27 http://lillalivet.blogg.se
  Svara
 • Måste vara jättejobbigt att det bara fungerar i omgångar, förstår att det gör det svårare. men kanske är det din stora utmaning då- lära dig tålamod och hålla i längden? jag äter också LCHF och fattar inte alls hur det skulle göra mig så mycket annorlunda??? i så fall är ju vegetarianer och veganer också annorlunda- och de periodar ju sällan 😉

  Marielle 2010-09-03 10:19:47
  Svara
 • Amanda: ja det stämmer det du säger att många med PCOS måste vara lite mer extrema i sitt sätt att gå ner i vikt. t.ex. måste många dra ner VÄLDIGT mycket på kalorierna för att det ska ge effekt. vilket gör det än svårare – tyvärr.

  Sara 2010-09-03 10:18:11
  Svara
 • L : Fast saken med PCOS är att man faktiskt inte går ner i vikt alls om man äter ”vanlig mat” även om den är anpassad efter tex. GI. Man kan kämpa hur jävla mycket som helst men ändå stå stilla så jag tycker inte alls att det är något konstigt att kicka igång det hela med pulver och sedan gå över till att äta vanlig mat igen.

  Och Sara, jag ser med spänning fram emot resultatet av detta test!

  Amanda K 2010-09-03 10:16:16 http://akraften.blogg.se
  Svara
 • Marielle: för mig funkar LCHF i omgångar. det som är jobbigt är att hela tiden vara annorlunda, snarare än maten jag äter i sig. ibland vill jag rebella mot min kropp och äta vad alla andra äter. typ en macka. eller potatis till kycklingen, eller vad det nu kan vara. och det hade varit så mycket enklare för mig om den där potatisen gett mig ont i magen. men tyvärr gör den inte det. den gör mig bara mer hungrig – och då är den onda spiralen igång. LCHF funkar bäst för mig under hösten och vintern, på våren och sommaren vill jag mest äta jordgubbar och frukt. vilket tyvärr inte är lchf-exemplariskt…

  Ulrika: nej nej! alltså alla som kommenterat och frågat ska naturligtvis inte känna sig träffade. det var inte alls min mening. jag gillar nyfikna frågor men är fascinerad över fördomarna.

  Sara 2010-09-03 10:15:56
  Svara
 • Jag hoppas att du inte tolkat mina kommentarer som nedvärderande eller som kritik mot ditt experiment. Det är absolut inte min mening. Jag tycker det är riktigt intressant att följa hur du mår under pulverdieten och även om jag kan erkänna att jag är skeptisk mot pulverdieter så är jag inte sämre än att jag kan ändra mig. Och även om det inte passar mig så kan det säkert funka för nån annan. Imponerad av din disciplin!

  Ulrika 2010-09-03 10:09:44 http://traningseffekt.blogspot.com
  Svara
 • jo det framgår!
  Jag är bara nyfiken på varför det inte fungerar nu om det fungerade förut?!

  Marielle 2010-09-03 10:09:24
  Svara
 • L: ursäkta om jag låter otrevlig men jag tycker du ska läsa min text igen. det låter nämligen inte som om du gjort det. har du t.ex. läst och noterat detta:

  ”Naturdiet är alltså ett experiment – inget nytt religiöst synsätt jag anammat! Jag vill känna vad det är som många i min närhet känner som just nu genomgår fantastiska resultat med t.ex. Itrim.”

  eller detta:
  ”Och det betyder att jag ständigt kluddrar fula ord i skolboken och i den där tallriken som ska ha sina stadiga proportioner med kolhydrater, fett och protein. Därför är jag nyfiken på allt som inte är gängse regler. För jag vet hur jäkla fel det kan bli. Och jag har lärt mig att vara oerhört försiktig med mina fördomar och mina åsikter om hur ändra äter och lever. One size does not fit all.”

  Jag lever inte på pulver för att jag tror att det är det rätta sättet för mig! Jag vill testa. Jag vill berätta hur det är för det finns många som är nyfikna!

  Sara 2010-09-03 09:55:57
  Svara
 • Att du har PCOS känns ändå inte som en förklaring till att leva på pulver. Och då är min andra fundering ”jag har bara blandat shake en gång denna vecka”, vad i hela fridens namn har du då ätit om du inte äter mat? Bars? Naturdiet innehåller massor med socker till att börja med.
  Du använder också din sjukdom som förklaring till detta expriment, att du inte klarar av kolhydrater, men ät riktig mat med mycket protein istället som är hälsosamt? Försök att hitta en balans med mat som långsiktigt håller, för jag tror inte på dieter. Tror på riktig kost som bränsle för kroppen men under kontrollerade former. Kroppen behöver mat, inte pulver.

  Och vad det gäller din sjukdom så är det väl ÄNNU viktigare och äta mer balanserat och lära dig hur din kropp fungerar med vilken mat.

  Fortsätt testa, men jag hoppas du hittar en balans med riktig kost som gynnar dig lång tid.

  L 2010-09-03 09:51:09
  Svara
 • Marielle: i den perfekta världen ska jag äta enligt LCHF. så det kommer bli mer sådant – precis så som jag ätit under mina tidigare 4 bloggår när allt funkat som det ska. framgick inte det i min text?

  Sara 2010-09-03 09:42:38
  Svara
 • Hur tänker du på framtiden då? Hur ska du äta när du slutar med naturdiet!?

  Marielle 2010-09-03 09:40:35
  Svara

senaste från Hälsa

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Dasha Girine
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Träningsglädje
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Chrystelle Eriksberger
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Sanne Alexandra
Man
Marcus Schuterman
Man
Viktor Frisk